13 december 2007

Röda Korsets rapport grovt vinklad i media

I dag släppte Röda Korset en rapport med det trevliga namnet "World Disasters Report 2007". Jag läste först om rapporten på Text-TV i morse och då stod något i stil med att klimatförändringarna orsakar rekordmånga naturkatastrofer. DN smäller på direkt i rubriken att "Naturkatastroferna slår rekord" och skriver i ingressen:

"De senaste tio åren registrerades 40 procent fler naturkatastrofer än den föregående tioårspersioden. Klimatförändringen ligger bakom allt fler katastrofer, enligt Röda korset."

SvD vill inte vara sämre och kör samma rubrik med ingressen:

"
Växthuseffekten orsakade rekordmånga naturkatastrofer i världen 2007- nästan 20 procent fler än förra året- enligt en rödakorsrapport."

Sveriges Radio skriver i sin rubrik att "Uppvärmning ger fler naturkatastrofer" med ingressen:

"Den globala uppvärmningen orsakade under 2007 ett rekordstort antal naturkatastrofer, uppger det Internationella Röda Korset i en ny rapport."

Jag har bläddrat igenom en svensk sammanfattning av Röda Korsets rapport som ligger på deras hemsida och den handlar om hur människor, oftast fattiga, kvinnor eller äldre, diskrimineras i samband med naturkatastrofer och konflikter. Jag hittar ingenting om klimatförändringar och det verkar heller inte vara temat på rapporten. Hade klimatförändringar varit den viktigaste orsaken, vilket svensk media basunerat ut i dag, så borde väl rimligtvis ha stått i sammanfattningen.
Jag antar att pressen läst hela rapporten och det står säkert en del om klimatförändringar i den. Det intressanta är att detta totalt överskuggar problematiken med diskriminering som Röda Korset främst skriver om.

Dan tipsade i en kommentar tidigare i dag om den här rapporten, som visar att antalet dödsoffer i samband med naturkatastrofer sjunkit med 93 procent sedan början av 1900-talet.

Människor har i alla tider dött på grund av naturkatastrofer men att lägga skulden på människan är verkligen att gå för långt. Den stora orsaken till att människor dör i samband naturkatastrofer är fattigdom. Läs en bra artikel om det här eller googla för att hitta mängder av artiklar om sambandet. Rika länder har helt enkelt råd med varningssystem, stabila byggnadskonstruktioner, sociala skyddsnät, fungerande försäkringssystem och förmågan att upprätthålla lag och ordning. Fattiga länder saknar dessa resurser och därför kan exempelvis en jordbävning i Iran döda tiotusentals människor medan en jämförbar jordbävning i USA eller Japan kanske dödar ett tiotal.

Att säga att antalet naturkatastrofer ökar är också att dribbla med siffrorna. Jag skulle säga att media dels rapporterar mycket oftare om väder från hela världen och att vi helt enkelt har förmågan att upptäcka och räkna antalet stormar, oväder, cykloner, översvämningar och jordbävningar.

Att säga att antalet naturkatastrofer ökar på grund av växthuseffekten finns det inga som helst vetenskapliga bevis för. Det visar tydligt att Röda Korset (som precis som alla andra organisationer är beroende av donationer) tar till klimatförändringarna som ett sätt att få uppmärksamhet kring en rapport som för några år sedan kanske fick en och annan notis i tidningen.

8 kommentarer:

NonTelly sa...

Jag hittade inte heller mer än sammanfattningen, men jag hittade en annan rapport som stämmer väl överens med den du tipsades om.

Jag samlade några diagram ur den rapporten i det här inlägget.

Skeptikern sa...

Nontelly: Bra inlägg! Det kanske är så att pressen bara fick "klimatrapporten" att skriva om, annars hade Röda Korset inte fått någon publicitet alls.

Erik sa...

Nu ligger rapporten uppe på Röda Korsets hemsida. Tittade snabbt i den, samt sökte efter orden "klimat" "uppvärmning" - Inget av orden fanns med. Vad jag kan se nämns det ingenting om någon uppvärmning. Det DN och Svd håller på med är fullkomlig skandal.

Det måste nästan finnas riktlinjer för jounalisterna att dra paraller till klimatförändringarna så fort det talas om katastrofer eller varmare väder etc. Skulle vara sjukt kul om det fanns sådana riktlinjer och någon skulle kunna få fatt på dem. Undrar vad redaktionerna skulle svara med då.

Oskar sa...

Hela rapporten finns att läsa på engelska (direktlänk till pdf): http://www.ifrc.org/Docs/pubs/disasters/wdr2007/WDR2007-English.pdf
"Climate" finns omämnt 8 gånger.
1) "... climate of fear ..." s 18.
2) "Already, the long-term effects of prolonged and more frequent droughts - widely attributed to climate change - are being felt" s 25 i stycke om översvämningar.
3) "... the effects of climate change already being felt..." s 49
4) Boktitel i referenslista.
5) "...climate of hope..."
6) + 8) namn på organisationen "International Research Institute för Climate Change"
7) Ordlista som pekar på "climate change 22, 46, 59"
Enligt den sjunnde punkten så finns klimatändringar omnämnda tre gånger i dokumentet. Har inte läst allt i kring, men det tycks vara i samband med torka.

Inget om "warming".

Skeptikern sa...

Oskar: bra research! Själva titeln på rapporten ger inte sken av att det handlar om klimatet i relation till naturkatastrofer utan om diskriminering av människor. Jag undrar om Röda Korset är nöjda med hur sin rapport "kom ut" i media. När alla tidningar drog på med klimat och naturkatastrofer så försvann hela poängen med rapporten enligt min mening.

Henrik Alexandersson sa...

Tja... RK fick i vart fall mer press än de hade fått om media hade rapporterat om vad rapporten verkligen handlade om. Mixed emotions, skulle jag gissa.

Intressant i rapporten är den dramatiska minskningen av offer under 2006.

Och ökningen under tioårsperioden innan har nog sina förklaringar. 26 december 2004 lär till exempel ha stått för ungefär en fjärdedel av offren. Och tsunamin är det väl knappast någon som kan skylla på klimatet..?

Skeptikern sa...

Henrik Alexandersson: Vi är snart där. Människan är skyldig till samtliga naturkatastrofer, även rörelserna hos de tektoniska plattorna ;)

NonTelly sa...

Tack till oskar för länken till hela rapporten. Jag kollade igenom den, och jag måste säga att medias rapportering känns mycket märklig.

Jag skrev ett nytt inlägg med några citat och några diagram.