11 december 2007

DN rekommenderar Al Gores film för nybörjare i klimatfrågan

"Al Gore var bland de första i världen som insåg att människans utsläpp är på väg att värma upp jorden. Han hade nämligen den legendariske Charles David Keeling som lärare på college."

Inledningen till Karin Bojs senaste verk på DN.

Keeling studerade koldioxid på Hawaii från och med 1958 och tyckte sig se ett samband med global uppvärmning och ökade koldioxidnivåer. Rätt intressant med tanke på att jordens medeltemperaturer sjönk stadigt efter andra världskriget och ända in på 70-talet. Samtidigt som Keeling forskade var det konsensus att vi var på väg in i en ny istid. Läs en intressant diskussion om Keelings studier här. Den börjar med en artikel och sedan en livlig debatt med mängder av grafer.

Just ja, Bojs rekommenderar först och främst IPCC:s rapport för den som vill lära sig (den politiskt korrekta versionen) om klimatfrågan. Men "
För tveksamma nybörjare i klimatfrågan kan Al Gores film göra större nytta."

En brittisk domstol hittade flera faktafel i filmen (det finns hur många som helst) och skolor i England som visar den måste informera eleverna om filmens ensidiga budskap och faktafel.

Nej, att se En Obekväm Sanning i utbildningssyfte är verkligen inte ett bra råd, speciellt inte för nybörjare. Att svenska skolor visar den är tragiskt eftersom barn lär sig från början att det är människans fel och i grund och botten dem själva som orsakar naturkatastrofer som tv-nyheterna rapporterar om dagligen.

Mitt råd är att i stället lära barn och ungdomar att tänka kritiskt och själva söka upp information i ställe för att bara ta det som serveras i media. Och aldrig lära ut den ena sidan i en fråga, speciellt inte i en så enormt komplex fråga som klimatet för en hel planet.

16 kommentarer:

Peter sa...

Co2-forskarna har hållt på i många år, det kan kanske förklara var fanatismen kommer ifrån.
Efter att bli ignorerad under många år som (mer eller mindre) domedagsprofet måste det bli ett euforiskt ögonblick att en dag ha medvind och kunna höja pekfingret och säga "vad var det jag sade".
Skulle det sedan visa sig vara fel när man ringt i den stora alarmklockan så faller ju ens hela livsverk som ett korthus. Då är inte sanningen längre det viktigaste..

Anonym sa...

Man blir bara mer och mer förbannad varje dag för den desinformation och närmast religiösa propaganda som pågår i mainstreammedia. I synnerhet i Sverige.

Galileo sa...

Som jag skrev tidigare har jag gett ett antal föreläsningar där tyngdpunkten ligger på att upplysa om några felaktigheter i Gores film. Jag har inriktat mig på:

1. Att Kilimajaros ismninskning inget har med "global uppvärmning" att göra.

2. Att isbjörnar inte är hotade så länge deras antal nästan tredubblats sedan 60-talet.

3. Att före/efter-bilder på minskande glaciärer inget bevisar. Dessa har minskat sedan 1800-talet med den snabbaste minskaningen i början av 1900-talet.

4. Att försäkringsstatistik inte kan användas för att ökad frekvens av stormar och översvämningar.

5. Att klimatet varit varmare förr och dagens situation ligger i linje med historiska förändringar.

6. Att koraller trivts ypperligt på jorden när det varit minst 15 grader varmare än idag och CO2-halter på mer än 3000 ppm.

7. Att Gore undanhåller att CO2 ökar efter temperaturen i iskärnorna.

8. Att Gores exempel från Antarktis är från toppen av Antarktiska halvön (utanför polcirkeln), den enda del av kontinenten som blivit klart varmare.

9. Att ingen flyttat från Tuvalu pga av havsytehöjning, som där är så gott som omätbar, och globalt haft ungefär samma hastighet i flera hundra år.

10. Att solen är en stark kandidat till att förklara uppvärmning bättre än CO2, även om mycket forskning återstår.

11. Att det är en myt att IPCC har 2500 eniga forskare. Endast 44 författare har arbetat med det avgörande kap. 9, som endast har kommenterats av en handfull opartiska granskare. Ingen har någonsin frågat allt IPCC:s folk om de är överens om slutsatsen att människan dominerat uppvärmningen i modern tid.

Hörde igår att flera lärare är upprörda över min insats i vårt gymnasium fredags. Inget att förvånas över. De har ju okritiskt utsatt varenda elev för Gores film som enda "sanning". Det är skrämmande vilket inflytande denna film haft.

Skeptikern sa...

Galileo: Bra kommentar! På vilket sätt var lärarna upprörda?

Galileo sa...

Åh, de kunde helt enkelt inte tro att så mycket av vad de tidigare tagit för givet kunde ifrågasättas. Speciellt störande var tydligen att jag tog avstånd från myten om de "tusentals eniga forskarna". Och att jag visade hur mycket Koyto kan kosta genom att blåsa upp JunkScience kyotoräknare i jättetext på vita duken (jag lät den räkna i kronor medan jag (inspirerad av Lomborg)talade om hur mycket gott man kunde gjort för dessa pengar istället.

Nu tror jag egentligen att Kyoto i realiteten kanske kostar mindre - men bara därför att så få av undertecknarna (tack och lov) inte bryr sig om att uppfylla sina löften. Har du sett gårdagens inlägg på American Thinker? (http://www.americanthinker.com/blog/2007/
12/kyoto_schmyoto.html)

En lärare sa till mig efteråt - "jag tycker du har fel på punkter, men jag vill inte gå in i en debatt...". Nu råkar det emellertid vara så att jag har en spion på skolan de inte vet om... hi hi.

Skeptikern sa...

Galileo: vore underbart om fler som du for runt bland skolorna och berättade om "den andra sidan" i den här debatten. Märkligt att lärarna inte tar fasta på ny information i en sån här fråga.

Jag har inte hunnit läsa artikeln ännu men gör det ikväll.

Anonym sa...

Gailleo, kan du komma och föreläsa för våran klimatiserade klass?
Du kan maila mig på rednallew@hotmail.com
//Johan

Anonym sa...

Hoppas innerligen att detta inte är praxis i fler sklor:
Jag har pratat en del med min äldsta barn (10 å 14 år) om "klimathotet". Bett dom att fråga i skolan, om/när detta ämne kommer på tapeten sas.
När det väl gör det, och dom ställer kritiska frågor, så blir lärarna mycket upprörda och säger saker som:
"tro inte allt du läser på nätet"
"ALLA vet att det är så här, dom som säger annat ljuger"

Nu kanske detta är en sällsnt företeelse, men jag tvivlar på det.

En stor eloge till Galileo och andra som vågar stoppa in huvudet i ett sådant getingbo.
Önskar det fanns fler.....

Även skönt att se att det finns skolungdomar som Johan som kollar fakta mm själva.

/Hans

Peter sa...

Håller med. Stor eloge till dig, Galileo!!!
Vi betalar alla skatt och har rätt att kräva att barnens utbildning är balanserad och objektiv.
Vad blir annars nästa steg? Skall lärarna börja prata om "intelligent design" och liknande...?

Galileo sa...

Hans,

jag är övertygad om att det tyvärr är just så som du beskriver i skolan.

Visst ska man vara skeptisk till det man läser på nätet likaväl som annorstädes, men lärarna är ju helt okritiska mot dagspressen och profeter som Al Gore. Att använda förklenande omdömen om information på nätet har blivit mode...

Jag var nyligen i publiken på ett klimatseminarium med efterföljande paneldebatt på Chalmers i Göteborg. Här hänvisade en skeptisk professor till en studie som finns utlagd på nätet. En yngre alarmistisk forskare i panelen sa då sarkastiskt och hånflinande "jo, det finns mycket som står på Internet...".

Vilket lågvattenmärke. Hade jag varit med på scenen skulle jag sagt "öh, du, klimatpanelens rapport som du nyss hyllade finns också på Internet... det har uppenberligen inte dämpat din entusiasm för den..."

Anonym sa...

Jag tror tyvärr att jag är den enda icke-klimatist eleven i våran klass eller skola. Vi diskuterar aldrig ämnet. Det ses som ett faktum. En fråga bara, försvinner växthusgaserna efter ett tag? Åker de ut i rymden och så kommer det nya o tar efter?
//Johan

Dennis Nilsson sa...

För den som vill vidga sina vyer så rekommenderar jag den kanadensiska dokumentären "CBC - Global Warming; Doomsday Called Off". En de bästa natur-dokumentärer jag sett, där många av världens kunnigaste forskare får komma tills tals om klimatfrågan.

Den går att finna som torrent på Google. Ladda ned och sprid vidare till vänner och bekanta. Extra viktigt är att ni som går i skolan, tipsar era skolkamrater om denna dokumentär.

http://www.cbc.ca/documentaries/doomsday.html

"In this eye-opening documentary viewers will discover how the most respected researchers from all over the world explode the doom and gloom of global warming.

Humans stand accused of having set off a global climate catastrophe by increasing the amount of carbon dioxide in the atmosphere.

The prophecy of doom is clear and media pass on the message uncritically.

Now serious criticism has arisen from a number of heavyweight independent scientists. They argue that most of the climatic change we have seen is due to natural variations.

They also state that if CO 2 is to play a role at all -it will be minuscule and not catastrophic!

This story presents a series of unbiased scientists as our witnesses.
We will hear their eloquent criticism of the IPCC conclusions illustrated by coverage of their research work."

Tomas sa...

Samtidigt som Keeling forskade var det konsensus att vi var på väg in i en ny istid.

Vilka källor har du till det påståendet?

Skeptikern sa...

Tomas: Time Magazine, Newsweek, National Geographic etc etc.

Tomas sa...

Skeptikern:

Har du några vetenskapliga artiklar och rapporter som du stöder dig på? Eller anser du att några artiklar i populärpressen är tillräckligt för att visa att konsensus rådde?

Här finns en intressant genomgång av vetenskapliga artiklar i området från 70-talet, och det verkar inte finnas något konsensus där...

Skeptikern sa...

Tomas: mycket intressant länk! Jag har kollat upp en del själv och det ser ut att stämma. Ska luska vidare i detta och garanterat skriva ett inlägg efter nyårshelgen.