26 december 2007

En intressant graf


Den belgiska bloggaren Bruno de Wolf har gjort en enkel regressionsanalys av 10 års medeltemperaturer och fått fram en sjunkande trend, vilken sammanfaller väl med Bob Carters uttalande om att den globala uppvärmningen upphörde för tio år sedan.

En mätning under en så här kort tidsperiod säger egentligen ingenting om klimatförändringar men det intressanta är att under den tid i mänsklighetens historia som den globala uppvärmningen debatterats mer än någon annan miljöfråga så ser det faktiskt ut som om jorden går mot ett kallare klimat, inte varmare.

2 kommentarer:

Magnus Andersson sa...

Integrerar man så kort period som här får man förstås sjunkande temperatur.

Jag skulle också tro att nästkommande solcykler, nummer 24 och 25, blir så svaga att det blir en nedkylning och sjunkande medeltemperatur de kommande cirka 30 åren ("25:an" verkar de flesta vara överens om blir mycket svag), men samtidigt finns det ju en 1500-årig klimatcykel (beroende på planetbanan, axel-tilt jordaxelwobbling mm) och enligt den återstår det hundratals år av värmeperiod. Så det kan ju, trots det solcykelminimum vi nu lär få, inte uteslutas att det om 150 år är t ex någon grad varmare än i dag.

Sen är det ju lite svårt att veta vilket århundrade som vi börjar "ratcha ner i" nästa istid (har 100000-åriga cykler nåt med kosmoklimatologi och jordens placering i vintergatan att göra; jag har inte riktigt koll på det).

Det är både intressant och tragiskt detta med Gore och IPCC. De kommer nu att ge järnet för att införa regleringar, om inte annat så för prestigens skull. Den kenyanske liberale ekonomen James Shikwati, som medverkade i "The Great Global Warming Swindle" och där sa citatet nedan, kunde ju ha fått Fredspriset istället för den helt oseriöse Venus-alarmisten Gore.

"...obvious from the whole environmental debate is the point that there is somebody keen to kill the African dream, and the African dream is to develop. We have been told, don't touch your resources, don't touch your oil, don't touch your coal. That is suicid."

-
En vacker dag kommer alla att inse vilka som svindlade. Då lär samma medier som i dag är idiotiska klimat-alarmister att tjäna på att skriva skandalartiklar om IPCC -- i alla fall i den utsträckning de inte är typ planekonomiförespråkare som aldrig släpper en lögn.

Skeptikern sa...

Magnus Andersson: well said! Och jag håller med dig om att James Shikwati är en mer värdig vinnare än Al Gore.