31 december 2007

10 dummaste klimatorden 2007

En sak som stört mig under hela året är alla nya ord som börjar med "klimat-". Här är de dummaste orden enligt min mening. Har ni fler klimatord som jag glömt, skriv en kommentar!

1. Klimathot
Det absolut mest använda ordet i år. Klimatet är verkligen något som människan kan göra absolut minst åt. Föreställningen om att värme är det som kommer leda till jordens undergång är fortfarande helt obegripligt för mig. Människor och djur anpassar sig. I Finland har man rätt låga medeltemperaturer men det har gått ganska bra. I Singapore är det långt högre medeltemperatur och där har människor också klarat sig hyffsat. Sverige är ett av världens rikaste länder och vi har det relativt kallt under stora delar av året.

Än en gång: Kyla är ett långt större problem för människor än värme. Och den 0,6-gradiga temperaturökningen är så liten att vi förmodligen inte ens kan känna av den.

2. Klimatlarm
Journalister älskar att lyfta fram minsta lilla grej och göra ett larm av det. Sist var det Expressen som tryckte upp ett uttalande från SMHI på förstasidan på tidningen. Varför? För att det blivit lite varmare i Norrland. Ett klimatlarm är per definition alltid negativt och det är alltid människan som skuldbeläggs. Naturliga variationer eller andra mer rimliga faktorer nämns sällan eller aldrig.

3. Klimatneutral
Ett av de mest korkade påhitten. Kändisar och politiker är stolta över att de neutraliserar sina utsläpp bara genom att betala en hundring till någon organisation som planterar ett träd. Tror man verkligen i sin vildaste fantasi att man är så viktig i universum att man kan göra sig klimatneutral? Det är som om vi ska begära syndernas förlåtelse genom att klimatkompensera vår semesterresa

4. Klimatsäker
Se 3.

5. Klimatmat
Klimatmat är mat som inte fraktats till Sverige via båt, lastbil eller flyg. Dessa transportmedel är riktiga miljöbovar (ett annat ord som jag verkligen avskyr) och de släpper ut CO2 i mängder. Jag har läst flera tips i tidningarna om att vi ska byta ut skinkan på julbordet till rotfrukter, sluta äta kött, sluta äta ris o.s.v. Matproduktion innebär ju också CO2-utsläpp som sagt och det hör ju till hela alarmismen. Minsta lilla utsläpp är livsfarligt.

6. Klimatvänlig
Förut hette det miljövänlig, ett mer rimligt begrepp, men nu handlar källsortering, energilampor och cykelturer om att vara klimatvänlig. Vadå klimatvänlig? Ska jag vara glad över att jag cyklat till jobbet en vecka samtidigt som Kina under samma tid byggt två nya kolkraftverk?

7. Klimatsmart
Om jag håller andan några gånger per dag så minskar jag mina CO2-utsläpp. Är det klimatsmart? Vore det klimatsmart om alla svenskar stannade hemma i stället för att resa till Thailand och pumpa in livsviktiga turistpengar till landets kanske viktigaste bransch?

8. Klimattips
Dag efter dag kan man läsa vanliga tips om hur man som enskild person kan rädda hela planetens klimat. Vad den ska räddas ifrån är lite oklart men det faktum att det blivit lite varmare nu jämfört med "lilla istiden" är tydligen ett gigantiskt problem. Vissa tips är faktiskt ganska bra när det handlar om att förbruka mindre energi, exempelvis släcka lampor i rum som man inte befinner sig o.s.v. Men låt tipsen handla om just det - energibesparing, och sluta nämna klimatet i samma mening. Alltför ofta är tipsen väl extrema, exempelvis att vi måste sluta flyga till Thailand, sluta åka bil och tja, sluta göra det mesta som är normalt i samhället.

9. Klimatlösning
Beakta att klimatet påverkas av ett nästan oändligt antal faktorer. Ställ det i relation till att samtliga politiska lösningar för att "rädda planeten" handlar om att fokusera på 1 faktor - människans koldioxidutsläpp.

Det jag grubblar över dagligen är hur man ska kunna mäta effekten av åtgärderna. Jag har inte hittat en enda artikel som pedagogiskt förklarar hur detta ska gå till. En kvalificerad gissning är att denna fråga medvetet undviks eftersom det naturligtvis är helt omöjligt att mäta effekterna.

10. Klimatskeptiker
Det stora problemet med det här ordet är att man tror att personer som jag är skeptisk till klimatförändringar. Det är jag inte. Klimatet har förändrats i flera miljarder år och är fullkomligt naturligt. Jag är skeptisk till att människan ses som skyldig till det som händer i naturen och jag är väldigt skeptisk till de så kallade lösningar som miljöalarmister och politiker lanserar.

Slutsats:
Det genomgående temat under året har varit att skuldbelägga vanliga människor för saker de inte rår över. Visst påverkar vi klimatet men det måste föras in lite rim och reson i rapporteringen och framförallt i folks medvetanden. Människor över hela världen brottas med massor av problem, problem som vi faktiskt kan göra något åt. Min önskan för 2008 är att folk kommer underfund med att vi måste fokusera på verkliga problem som går att lösa och inte ägna alla resurser, tid, pengar, arbetstimmar och åtgärder på vanföreställningen att vi kan påverka den här planetens klimat i den riktning vi vill. Klimatet är det minsta av våra problem.

Jag vill tacka alla läsare som hela tiden återkommer och skriver kommentarer. Jag hoppas att ni och fler läsare kikar in på min blogg under nästa år!

8 kommentarer:

Peter sa...

Klimatförnekare är ju ett mindre trevligt klimatord som försöker associera oss skeptiker till judeutrotningen. Ganska otrevligt på alla sätt, och säger väl egentligen bara någonting om de som använder sig av ordet.

Skeptikern sa...

Peter: Håller verkligen med dig!

Galileo sa...

Bra! En halvtimme före årets slut läser jag här bland det trevligaste jag läst i klimatdebatten under hela året. En mycket bra sammanfattning. Vad skönt att inte vara ensam med att ifrågasätta klimathysterin.

Ett riktigt läskigt idiotord till har jag retat mig på: klimatbov (du är snubblande nära med miljöbov under punkt 3). Det är idiotiskt på flera nivåer; det är obevisat att människor ens påverkar det globala klimatet. Dessutom, om vi nu påverkar, är det oklart om denna påverkan nödvändigtvis är negativ...

Ser fram emot dina alster under nästa år!

Olaus Petri sa...

"Klimatkänslig" är idag ett mångbottnat ord. Karin Bojs är exempelvis klimatkänslig på ett sätt, isbjörnen på ett annat. I det sistnämnda fallet vet vi inte ens om det stämmer. :-)

Skeptikern sa...

Galileo: Kul att du kikade in strax innan tolvslaget :) Håller med om att ordet "klimatbov" hör hemma på listan. Att likna människor vid bovar bara för att de skjutsar barnen till fotbollsträningen eller reser till andra länder är verkligen sjukt.

Jag hoppas att du ges fler möjligheter att fara ut till skolor i år och bredda barnens kunskaper i klimatfrågan!

Olaus Petri: Jag slår vad om att Karin Bojs bor i en energislukande villa, kör bil och äter kött. Anledningen till att hon inte skrivit i vinter är säkert för att hon semestrar i Thailand.

Allan sa...

Nja, jag har hört att Bojs är i Kina och hjälper flygbolagen där med sin beställning av 700 trafikflygplan 2008. (Jo, SJUHUNDRA!!!)

Hans i Lund sa...

Även fast Sydsvenskan deltar i alarmismen så publicerar de även skeptiska åsikter. Se: http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article289633.ece och http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article290556.ece.

Det är skönt att läsa i den allmänna hysterin.

Peter sa...

Jag skulle vilja lägga till ett ord i listan som stämmer in mycket väl på mig själv: Klimatallergisk... :)