13 december 2007

Isande kyla i USA - trots koldioxidutsläpp


Medan Al Gore står och pratar om den globala uppvärmningen på Bali så har hans hemland drabbats av en kraftig isstorm. Jag förstår ingenting. USA är ju den stora miljöboven på planeten och vräker ut koldioxid. Alla där kör ju bensinslukande stadsjeepar och ingen åker kommunalt. Planeten kokar över av värme och vi går mot en säker undergång om vi inte hejdar denna stekande hetta som vi själva orsakar. Hur kan det bli plötsligt bli jättekallt när alla kurvor från IPCC pekar på stigande temperaturer på grund av människans koldioxidutsläpp?

Jag söker mig till källan av outgrundlig visdom - DN:s massiva klimatsektion, bemannad av en hel stab klimatreportrar. De måste väl skriva om denna klimatkatastrof som drabbat hundratusentals människor.

Men icke, den lilla notisen om den bitande kylan i USA finns inte med i klimatsektionen. Jag undrar varför...

9 kommentarer:

Andy - Liberal sa...

Bra Skeptikern!

Och idag basonerade SVT ut följande huvudrubrik på morgonnyheterna: "Årets decinnium det varmaste hittills".

Vaddå "hittills"??? Vi har ju inte haft tillförlitliga rapporteringar av vädret sedan datorns intåg på 80-talet. Vad är det för faktabaserade nyheter? Och nu används istället datorerna helt felaktigt i klimatsammanhang för att förutspå klimat och väder för 30 år framöver i helt falska scenarion, där man bygger på statistik. I själva verket kan vi inte förutspå mer än 7 dagar med någorlunda tillförlitlighet.

Väder och klimat kommer aldrig följa någon statistik!

Ännu roligare är SMHI-Per som säger följande efter denna nyhet i SVT text-tv:

"...i början av nästa vecka väntas milt väder och det finns risk för att snön längs med Norrlands kustland smälter bort. Det skulle innebära att årets jul blir nästan lika snöfattig som förra årets rekordgröna jul."
"- Skulle det ske är det ett tydligt tecken på ett förändrat klimat, säger SVT:s meteorolog Pär Holmgren."

Vadå? Två gröna jular i sydsverige på raken är "ETT TYDLIGT TECKEN PÅ ETT FÖRÄNDRAT KLIMAT"?????
Vilken vetenskap SMHI kör med...Hånskrattet fastnar i halsen!!

Andy - Liberal

Jonatan H sa...

Hej,
ville bara säga att en global uppvärmning leder till ändrade väderförhållanden, inte nödvändigtvis ökade temperaturer, iallafall inte överallt.

Även OM man skulle räkna med att det var 1 grad varmare överallt just nu så skulle det självklart fortfarande ske snöstormar runt om i världen.

Kort sagt så måste man titta på statistik för att kunna koppla "väderhändelser" till "klimatförändringar". Och statistik är ju bara statistik, inte fakta.

Anonym sa...

Om du har någon förståelse för statistik och trender, så förstår du att man inte kan dra några som helst slutsatser av en enskild väderhändelse. Det är de långsiktiga trenderna som är intressanta.

Visst har vi meterologiska mätvärden. Det gick faktiskt att mäta temperatur före datorns intåg. Dessutom kan man ta fram dessa fakta på andra sätt. Alla dessa trender visar på en sak; En högst onormal uppvärmning pågår och den är med största sannolikhet människogenererad.

Skeptikern sa...

Jonathan: "Global uppvärmning...leder inte nödvändigtvis till ökade temperaturer" ?

"Statistik är ju bara statistik, inte fakta"?

Förklaring tack.

Skeptikern sa...

Anonym: Hade det varit en extremt varm sommar/vindar/stormar i USA just nu så hade det otvetydigt beskrivits som ett tecken på människoskapade klimatförändringar. När det handlar om kyla så omnämns det knappt och inte under "klimatsektionen" på DN, vilket jag tycker är häpnadsväckande.

På vilket sätt är 0,6 graders uppvärmning under en 100-årsperiod onormalt? Definiera normalt.

Länka gärna till en forskningsrapport som visar ett empiriskt, peer rewiew-granskat resultat som entydigt visar att människan orsakar en uppvärmning.

recon sa...

Om "anonym" hade kunnat något om meteorologisk statistik och trender så hade han vetat att antalet mätstationer i världen har minskat radikalt sedan mitten på förra seklet samt att de kvarvarande stationerna i allt större omstäckning är placerade nära urbaniserade områden.

Den "onormala" delen av uppvärmningen har till största delen uppnåtts genom överdrivna datakorrigeringar, något som blir uppenbart när man jämför markstationsdata med temperaturmätningar gjorda av satelliter.

Enskilda väderhändelser kan inte användas som bevis på någonting men är precis vad media ändå väljer att göra - bara det är rätt sorts väderhändelse. Exempel är skogsbränderna i Grekland, sommarens regnande i England och inte minst orkanen Katrina, alla orsakade av AGW enligt media.

Den rekordkyla som rådde i Afrika och Sydamerika denna sommar (deras vinter), Antarktis rekordstora istäckeutbredning och nu senast isstormarna i USA är uppenbara indikatorer på motsatsen och rapporteras därför knapphändigt och med minimalt spaltutrymme.

jonatan h:
global uppvärmning leder till ändrade väderförhållanden, inte nödvändigtvis ökade temperaturer

Global uppvärmning leder till ökade temperaturer överallt men inte nödvändigtvis till nya värmerekord utan att de kalla extremerna blir färre. Statistiskt finns ingen sådan global trend de senaste 30 åren och därför gick man för något år sedan över från benämningen "global uppvärmning" till den mer generella termen "klimatförändringar". Inte för att detta hjälper, det finns nämligen absolut ingen trovärdig vetenskaplig forskning som visar att klimatet har förändrats bortom naturliga variationer.

Skeptikern sa...

recon: håller med dig fullt ut!

Att ändra begreppet från global uppvärmning till klimatförändringar var ett riktigt genidrag. Nu kan man skylla precis allting på människans CO2-utsläpp. Förrut gick det bara att skylla den 0,6-gradiga uppvärmningen på CO2-utsläppen.

Anonym sa...

Ja herregud. SMHI-Per ja. Så köpt. Noll verklighetsföränkring.

Anonym sa...

Det kan vara sunt att vara skeptisk om det bygger på kunskap. Här tycks skepticismen bygga på ideologi. Väderförändringar passar inte in i den liberala ideologin där individens frihet endast kan leda till paradiset.

Det som är speciellt med årets väder är att kylan har omfördelats. Det är visserligen marginellt varmare än förra året men värmen och kylan är omfördelade. Och Norrlands kustland ligger inte i södra Sverige.

Man häpnar över den bristande kunskapen i inläggen. Sannerligen ett bottennapp. Det finns ingen som helst tveksamhet idag om människans påverkan på klimatet.

Nu talade jag om den kunskap som finns bland bildat folk. Och dessa bildade människor uppenbarar sej väl bara på denna blogg på samma sätt som jag har gjort det, av misstag.

Och en kommentar till Andy liberal: Det är nog bara en okunnig liberal som kan använda uttrycket "årets decenium". Observera att jag har ändrat stavningen så att den blev korrekt.

Andy liberal kanske skulle kontrollera vad ordet decenium betyder. Det är nog bara diverse journalister, liberaler och kanske en och annan juríst som inte vet vad det ordet betyder.