2 januari 2008

En sansad klimatupptäckt


Såg en rubrik på SvD:s hemsida om en ny klimatupptäckt och ryggade genast tillbaka. Svensk media är otroliga på att gräva fram minsta lilla forskningsrapport som pekar ut människans förehavanden som orsak till allt som rör klimatet.

Blev dock glatt överraskad eftersom människan inte fick skulden!

Ett svenskt forskarteam har upptäckt att uppvärmningen ovanför Nordpolen är två gånger högre två kilometer upp i atmosfären än vid ytan under sommartid. De nämner olika teorier om molnbildning, energirik varmluft o.s.v men säger ingenting om varken koldioxid eller människans användande av fossila bränslen. Fantastiskt.

För ett par år sedan skulle en sån här artikel aldrig skrivas. Jag menar, vem är egentligen intresserad av temperaturer ovanför Nordpolen och varmluftsströmmar?

8 kommentarer:

Anonym sa...

sänd brev till ansvariga kommunpolitiker och de som jobbar inom kollektivtrafiken att man sänker priset på månadskort då kan folk få råd att åka buss och tåg och tunnelbana och spårvagn. vägverket sparar på vägslitage och bilolyckorna och bilköer minskar. busschafförer slipper hantera pengar och rånare har då inget att ta.man kan ha betalkort läsare typ TIM automat på bussen och tågen

Bygg fler cykelbanor och då med grusbädd det blir billigare och faktiskt säkrare för cyklisten man slipper glashalkan på vintern och slår sig inte lika hårt när man kör omkull(för det gör alla nån gång)jämnfört med asfalt.

Skeptikern sa...

Anonym: Läste i morse att Stockholms stad redan sparat 170 miljoner kronor eftersom det inte fallit någon snö. Det kanske finns utrymme att sänka priset på månadskort ändå.

miksch sa...

Såg också artikeln i SvD. Men efter att ha legat högt upp på SvDs hemsida sjönk nyheten snabbt tillbaka och jag har inte hittat nyheten på någpn av de andra stora tidningarna (DN, Expressen, Aftonbladet) vilket gör att man blir lite fundersam kring det verkliga innehållet i upptäckten.

Jag läste en artikel i Sydsvenskan i början av november att forskare mha GPS upptäckt att Grönland nu höjer sig med 4 cm om året som en konsekvens av de senaste årens kraftiga avsmältning. Detta tyckte jag var en smått sensationell upptäckt men också misstänkt likt en tidningsanka. Och kanske var det just en anka för man kan inte hitta artikeln på Sydsvenskans elektroniska upplaga och inte heller var det någon annan svensk tidning som skrev om detta. Jag har gjort några få försök att Googla detta men inte hittat något.

Man blir ibland fundersam vad som ligger bakom klimatrelaterade nyheter och hur redaktionerna tänker och prioriterar.

Peter sa...

Jag hörde om detta på kafferrasten, och mitt gensvar på det var att detta inte är något som vi kommer att få läsa om i DN. Ingen verkar ha hittat denna nyhet i DN så jag antar att jag hade rätt...

PS. Jag har äntligen lyckats övertyga några arbetskamrater om att det inte råder konsensus i klimatfrågan.

Galileo sa...

miksch: Du kan läsa mer om Grönlandsstudien här:
http://environment.newscientist.com/article/dn12872
#comForm


Längst ner där finns också en länk till originalstudien. Jag är ingen superexpert på detta, men känner mig djupt misstänksam. Även om grundprincipen är riktig, att landhöjningen accelereras av minskad tyngd i form av is, verkar det alldeles för snabbt. En ökning från 1 till 4 cm/år på några år! Kan det vara någon lokal effekt eller rentav felmätning? Umeå stiger fortfarande ca. 1 cm/år mer än 10000 år efter isen smält. Det här är inga snabba processer.

I övrigt om Arktisstudien i skeptikerns inlägg: när media väl upptäckt att det i själva verket talas om att andra effekter (och naturliga sådana) än antropogen uppvärmning bidrar till issmältning i Arktis försvann nyhetsvärdet...

Skeptikern sa...

Peter: Good work! Jag undviker att diskutera frågan med vissa av mina vänner. När jag har gett mig in i diskussion har det blivit dålig stämning direkt. Att ge sig på Al Gore är näst intill helgerån.

Peter sa...

Skeptikern, tyvärr så gör nog många som dig.

Man utgår ifrån att andra skall tycka att det är omoraliskt att ifrågasätta de politiskt korrekta dogmerna. Nu blir jag nästan lite upprörd, men det är så jävla svenskt och jante att bete sig på det sättet.

Så länge PK dogma som "ta ifrån de fattiga och ge till de rika" och "sparka på dem som redan ligger ner" är giltiga argument i den politiska debatten så kommer Sverige att förbli en socialdemokratisk enpartistat med få undantag där alla partier slåss om att vara så bra socialdemokrater som möjligt...

Ursäkta om det framstår som att jag skäller på dig, det är hegemonin och skuldbeläggandet av människor som inte står rakt i ledet som står mig upp i halsen.

På måndag tänker jag tipsa mina arbetskamrater om den bioaktuella Den nya människan som jag såg idag, jag erkänner villigt att det fälldes en och annan tår när man såg denna film.

Skeptikern sa...

Peter: Håller med dig. Jag skulle gärna diskutera mer med mina bekanta men ibland orkar jag inte bara med att det blir dålig stämning så jag hoppar över det.

En annan erfarenhet är att när jag öppet ifrågasätter klimathotet så blir det svårt för andra att ta till sig ny information. Dom är så fullständigt proppade med kvällstidningsartiklar i frågan att de inte kan ta vetenskapliga rapporter, siffror, statistik eller annat. Resultatet blir att de bara skakar på huvudet och pratar om något annat.

Ska läsa mer om filmen du tipsade om!