10 mars 2008

Bo Landin - Sveriges Al Gore?


Bo Landin återvänder till TV4 och har på egen hand sadlat om till klimatexpert. I mars ska han i tre tv-program visa upp de dramatiska klimatförändringarna på Grönland, Island och runt Nordpolen. Vad heter programmet?

"EXPEDITION ISTID"

Vad??

I en intervju med VF säger Bo Gor... Landin:

"Jag träffade ingen på Grönland som tyckte klimatförändringarna är annat än positivt. Värmen gör ju att det finns helt nya möjligheter att exploatera naturresurserna, borra efter gas och olja och bygga ut vattenkraften. Det kommer troligen inte att dröja förrän Grönland begär självständighet från Danmark."

No shit Sherlock! Varmare klimat är inte per automatik negativt bara för att vi svenskar sitter i våra bostadsrätter och oroar oss för vad våra Thailandresor ställer till med.

Jag vet inte om jag orkar med att se 3 timmar, som denna serie består av, men jag ska göra ett försök när första avsnittet visas på torsdag. Det blir nog en intressant diskussion här på bloggen!

(Tipstack till Andy)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är fantastiskt hur dessa herrar via okulär besiktning kan tala om "katastrof". Att det har varit varmare på grönland än i dag tycks de inte bry sig om.


Olle W

Peter sa...

Han skulle säkert se rubriken som komplimang.. :)

Thomas Palm sa...

Tiotals miljoner människor i Bangladesh och Kina blir hemlösa pga stigande havsyta, men det är inget att oroa sig för, det kompenseras av att 60,000 människor på Grönland får det bättre? Självklart kommer det att finnas vinnare även om förlorarna blir fler.

Skulle Grönlands men inte Västantarktis is smälta i större omfattning får Grönland rentav sänkt havsnivå så de slipper tom översvämningar.

Skeptikern sa...

Olle W: Precis. Okulär besiktning har ersatt satellitbevakning när det gäller klimatstudier. I morse satt WWF-bloggaren som varit i Afrika och talade om smältande glaciärer som han hade sett. Att glaciärerna började smälta långt innan han var född kanske han inte kände till. Att glaciärer på andra håll i världen blir större är också ett faktum som man undviker att erkänna.

Steve sa...

Stigande havsyta hotar miljoner, minsann. Jag Google-news-ade på "Maldives" i all enkelhet, och fann att stora MSNBC 3 mars säger "The Maldives going flat out -- on turism". Ögruppen är jordens plattaste land, max 2,3 m.ö.h. Men kapitalisterna gillar det: Idag finns det 89 turistcentra, "resorts", och 50 nya med 11.000 bäddar är under uppbyggnad. Januari-oktober 2007 tog man emot 13% fler besökare än 2006.

Lustigt att alla dessa kallhamrade kapitalister inte har förstått Gore's film. Lustigt för resten att öarna fortfarande finns kvar... Redan 1979 slog ju Mrs Thatcher larm om klimathotet. Hon såg alldeles klart att National Union of Miners, gruvarbetarna alltså, var ett hot inför framtiden. Att elda med kol är farligt...!

Men nu är det 2007, och havsytan ligger fortfarande där den ligger.

Natrix sa...

Snö i Algeriet ger inga rubriker i Sverige: http://vejret.tv2.dk/nyt/article.php/id-10736106.html

Lite goda nyheter för dem som likt jag själv ansätts av lite "oil peak"-oro: http://ing.dk/artikel/86368

Och lite mer: http://ing.dk/artikel/85653

Och en något gammal film om Svensmarks hypoteser. Vad som är intressant är att programmet sänts i dansk TV och att programledaren är TV-meteorolog: http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/Programmer/Viden+Om+med+Ann+Marker/Programmerne/2006/20061115082717.htm

Andy - Liberal sa...

Packat och klart körde ett Grönlands-reportage i kväll, som var intressant ur ett perspektiv.

Här kommer en SVT-reporter "som har hört talas om att isen smälter bort" och oroar sig enormt för klimatförändringarna.

Det intressanta blir sedan när den kvinlliga reporten frågar en grönlänning om läget och säger att han är inte alls orolig, utan att forskarna är alltför skeptiska om uppvärmningen. Han hänvisar till att läget var likadant med mindre is även på 40- 0ch 50-talen.

Så det är härligt att se att grönlänningarna själva som lever på "Den Gröna Ön" tar det med ro.

Och som sagt, istäcket mellan Grönland och Canada har inte varit så tjockt som det just nu är på 10 år!

Andy - Liberal

Skeptikern sa...

Steve: Precis, om Maldiverna skulle översvämmas av stigande havsnivåer skulle inte en sansad människa bygga någonting där. Företagen bakom alla dessa satsningar vet nog om att havsnivåer stiger under väldigt långa tidsperioder, vilket gör att en investering blir intressant.

Andy: Såg i början men hamnade i ett telefonsamtal resten av programmet. Fantastiskt att man kan dra slutsatser om hela planetens klimatsystem när man åker en båttur utanför Grönland och käkar glaciäris under en dag eller två.

Christopher E sa...

Idag är man inte ens eniga om det finns en nettoavsmältning överhuvudtaget på Grönland, så att oroa sig vad som händer i Bangladesh om några tusen år känns lite förhastat, lindrigt talat.

Nu tror jag inte för ett ögonblick att Grönland kommer smälta innan nästa istid (Grönland har aldrig smält under tidigare och varmare mellanistider), men Thomas Palms kommentar är lite kryptisk.

Rent teoretiskt motsvarar Grönlands is ovan havet ca 7 meter havsnivå, så hur menar du att Grönland slipper höjd havsnivå om den smälter? Är det isostatisk landhöjning du tänker på? Den är dock ganska långsam i det här sammanhanget. Nyfiken.

Förresten, jag bor själv bara 3 meter över havet, så jag får flytta med Bangladesherna om jag har fel och Al Gore rätt. Så ingen kan anklaga mig för vara självisk. Med nuvarande hastighet på höjningen har jag dock drygt 1500 år på mig att leta efter en annan bostad.