25 mars 2008

Naturskyddsföreningen använder "hockeyklubban"


Efter min senaste artikel om Naturskyddsföreningen tipsade en läsare om att denna organisation i sitt senaste medlemsutskick använde en bild på "hockeyklubban" i sin beskrivning om klimathotet. Denna grafs giltighet har krossats men IPCC har den dock med i sin senaste rapport (Tack T Palm & Christopher E). Jag skulle vara mycket förvånad om SNF inte kände till kritiken mot den här grafen men som sagt, ska man få folks uppmärksamhet (och bidrag till sin verksamhet) krävs det att man tar till storsläggan!

Om jag läste upp rubriken nedan (hämtad från SNF:s hemsida) och frågade 1 000 människor på stan vem som är avsändare. Vilket alternativ tror ni folk skulle kryssa i?

1 - Religiös domedagssekt
x - Socialdemokraterna
2 - Naturskyddsföreningen

21 kommentarer:

Christopher E sa...

Inte förvånande att de använder "klubban". Den är helt oemotståndlig för gröna demagoger då den ger en dramatisk (men falsk!) bild av att endast människan påverkar klimatet. Om inte ens IPCC kunde låta bli att göra den till huvudnummer 2001, hur ska då en miljörörelse i kris kunna göra det?

Skeptikern, formellt sett är den inte helt utraderad i senaste panelrapporten 2007, utan omnämns faktiskt. Åtminstone delar av McIntyres kritik tas dock upp, och i jämförelse med hysterin 2001 är den i praktiken avförd.

Din nedre bild är samma som animation som dyker upp i TV-rutan nu i dagarna (finns på SNF hemsida också). Hur högt stiger vattnet i den filmen egentligen? Det ser tex. ut som nästan hela Saudiarabien försvinner, en höjning på över en kilometer! Hur ska det gå till, till och med hela Grönland och Antarktis räcker bara till drygt 70 meter... Al "7 meter" Gore har funnit sin överman.

Syndafloden kommer. Nu är SNF en riktigt religiös sekt. Vad blir kvar om filmen hade fått fortsätta? Ararat? Ska Svante med långt skägg grunda en ny grön värld därifrån?

Thomas Palm sa...

"Denna grafs giltighet har krossats och IPCC har raderat ut den från sina senaste rapporter."

Hur vore du om du läste IPCC:s rapport så att du fann att MBH-98 mycket väl finns kvar där?

Peter sa...

Noterar att skalan är graderad upp till 6 grader... var kan de ha fått det ifrån? ;)

Andy - Liberal sa...

Idag fick jag e-post från RÖDA KORSET som behöver hjälp med följande:

"Akut hjälp i vinterdrabbat Afghanistan."

Tusentals människor har drabbats av bister köld och kraftiga snöfall i Afghanistan i vad som är en av de svåraste vintrarna på flera decennier. Röda Halvmånen har hittills tillsammans med Internationella Röda Korset bistått över 3000 familjer med både mat och andra livräddande förnödenheter som vinterkläder, tält, filtar och kokkärl...osv osv"

Jag vill inte vara partisk med någon av dessa hjälporganisationer eller göra reklam på denna utomordentliga blogg, oavsett om de heter Röda Korset, WWF eller Naturskyddsföreningen. Men trots allt skulle det kännas betydligt bättre att ge en slant till R.K. istället för bluffmakarna (som de på senare år blivit) WWF och Naturskyddsföreningen...

Andy - Liberal

Anonym sa...

Maila, skriv brev till svante. Hota med stämning !!!!

Helt otroligt hur man kan luras på det sättet.

Olle W

Skeptikern sa...

T Palm & Christopher E: Miss av mig. Uppdaterar artikeln.

Per Welander sa...

Här är en bra artikel om hockeyklubban och IPCC AR4. Myglet inom IPCC framgår klart.

Även om hockeyklubban finns omnämnd i AR4 har den tagits bort som flaggskepp i SPM (som den var i TAR 2001).

Peter sa...

Andy-Liberal: Du kan ju alltid maila tillbaka till röda korset och säga att du redan gör vad du kan för att minska kylan i Afghanistan.. flyger till Thailand, kör SUV, konsumerar som aldrig förr, tänder lampor, dricker flaskvatten och slänger alla sopor i samma påse.. :-)

Thomas Palm sa...

Appropå din fråga nederst. Här några andra alternativ:
1. Läkare. "Sluta röka nu, om 8 år kan det vara försent!"
2. Militär, "stoppa Hitler nu, om 8 år kan det vara försent"
3. Vetenskapsman "Minska freonutsläppen nu, om 8 år kan det vara försent".
4. Ekonom, "Minska budgetunderskottet nu, om 8 år kan det vara försent"

Andy - Liberal sa...

För övrigt kan man inte annat
än skratta åt SVT:s text-tv, sidan 418 och dess osakliga och ovetenskapliga artikel. here it comes:

MYTEN OM DEN GLOBALA NEDKYLNINGEN Det är en myt att klimatforskarna under 70-talet trodde att vi var inne i en period av "global nedkylning", trots den mediala uppmärksamheten. Detta visar en ny studie som granskat forskningsartiklar om ämnet mellan 1965 och 1979. Undersökningen visar att endast 7 artiklar stödde teorin om global nedkylning, medan hela 44 stycken förutsade en global uppvärmning. Anledningen till att snedvridningen i media tros bero på att det var ovanligt kallt på många håll i slutet av 70-talet."
(Slut artikel)


Väntar vi bara fem-tio år kommer det istället stå följande rubrik på SVT:s text-tv "MYTEN OM DEN GLOBALA UPPVÄRMNINGEN"...

Tycker att SVT istället för att ha den tråkiga slogan "Om inte vi gör det, vem gör det då" borde ha en slogan som är "Vi vänder kappan efter vinden"

Andy - Liberal

Anonym sa...

SNF har väl inte haft någon vetenskaplig trovärdighet på många, många år så att de fortfarande stödjer sig på Mannkurvan är inte ett dugg förvånande.

Natrix sa...

...läste i dagens tidning (NST) att klimatet kommer att diskuteras på årets teologdag i Lund. Stefan Edman talar om kyrkans roll i klimatarbetet och en biskop om temperatur som teologi. Lika söker lika.
Klimatskräcken är ett religionpsykologiskt fenomen.

Skeptikern sa...

Natrix: En högst naturlig utveckling. Kyrkan har förlorat medlemmar i rask takt de senaste åren och klimatförändringarna är väl den enda "religiösa" frågan som de har hittat för att nå massan.

Andy Liberal: Röda Korset kanske får mindre bidrag framöver nu eftersom folk antingen skickar sina surt förvärvade slantar till SNF:s propagandaministerium eller till WWF för att bli isbjörnsfaddrar.

Har också läst om den "konsensus" som rådde på 70-talet och tyvärr var det inte så mycket till konsensus. Newsweek och ett par andra tidningar skrev om det men det var inte i närheten av den globala psykos som drabbat media när det gäller global uppvärmning.

Steve sa...

"Et enormt isflak har løsnet fra Antarktis", melder Aftenposten. "Isflaket er over 400 kvadratkilometer stort, og er på størrelse med arealet til Oslo by. ... Flaket ligger ved Wilkins-ismassen i Antarktis ... Foreløpig er ikke forskerne bekymret for at havnivået vil stige."

Nej, åtminstone vi elaka skeptiker är för närvarande inte särskilt oroade för risken att drunkna när ett isflak bryts loss från ett större flak. Men forskerne " mener at tirsdagens hendelse er et tegn på at den globale oppvarmingen forverres."

Sure. Apocalyptic Global Warming -- hotet för dagen. Kasta ändå en blick på ett diagram över storleken på havsisen runt Antarktis -- avvikelser från det normala för 1979 - 2000. Daterad 0325. Bortåt 2 miljoner km² mer än normalt just nu...

Peter sa...

Andy-Liberal: "Om inte vi gör det, vem gör det då" betyder väl "om inte vi slösar med licenspengar på propaganda och skräptelevision, vem gör det då?" :-)

Andy - Liberal sa...

Peter, ang. SVT:

SVT tror dom är bäst på allt och försöker nu vara främst genom dennan hemska slogan "Om inte vi gör det, vem gör det då".

Jag har funderat på att mejla SVT för att fråga varför de inte sänder morgon-tv på lördagar när
TV4 gör det...Snacka om att SVT:s slogan faller direkt.

Alltså:

"Om inte SVT gör det, så gör TV4 det!"

Andy - Liberal sa...

Läser på expressen.se att den grymma årliga säljakten utanför Canada börjar nu...djurvännerna rasar...Vad gör WWF och Naturskyddsföreningen...Inte ett smack...

Suck...återigen ett typexempel på att vissa organisationers kärnverksamhet flippat ur totalt...

Anonym sa...

Lite perspektiv tack. Ur ett politiskt perspektiv går det inte att använda kurvan, men ur ett vetenskaplig perspektiv är den högst intressant. Den ursprungliga statistiska analysen som gjordes på rådatat var felaktig, och det har resulterat i en het debatt. På grund av det funnits en debatt om kurvan så är det politiska förtroendet för kurvan förbrukat. Rådatat visar fortfarande entydigt att det skett temperaturhöjning sista hundra åren. Allt annat är ljug.

Steve sa...

Eftersom det var hockeyspelaren Al Gore som uppfann Internet (nåja) är det ju inte så underligt att han ska tala vid ett geek-möte i San Francisco, the RSA Conference om datasäkerhet, den 8 - 11 april. Förra året deltog 17.000 pers.

Men Gore har krävt att pressen inte får släppas in. Och mer än så: "Video recordings, broadcasts and photography are also prohibited." Det här är standardkrav för talaren Gore: His standard speaking contract says "closed press" and "Vice President Gore will accept no interview requests" and "Vice President Gore does not permit taping of his speeches."

Fråga 1: Tror någon att Gore's "inga bilder på mig"-krav kommer att fungera inför 17.000+ datasäkerhets-geeks?

Fråga 2: Säger det något om klimathysterin att dess profet inte vågar öppet visa upp vad det är han har att säga?

Natrix sa...

Steve - danskarna är mer nyanserade i sin klimatrapportering. Här kan man läsa att det visserligen är ett stort isflak som brutit sig loss men att isutbredningen i antarktis i stort sett inte förändrats under de senaste 30 åren. 2007 var dock isen något större än genomsnittet:http://www.dmi.dk/dmi/wilkins_isshelf_i_en_tynd_traad

Norrmännen är dock lika alarmistiska som SMHI. Här är en artikel från Meteorologisk institutt som beklagar att seriösa alarmister måste mediedebattera med amatörmässiga skeptiker: http://met.no/./?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=811

Skeptikern sa...

Steve: Al Gore vet förstås att det kommer ställas kritiska frågor om hans Oscarvinnande Keynotepresentation och det vill han inte vara med om. Han har ju konsekvent avböjt alla förslag att debattera med "skeptiska" forskare om klimatförändringarna så han kommer nog inte svara på frågor på den där konferensen heller.

Anonym: Att det skett en temperaturhöjning de senaste 100 åren är det ingen som förnekar. Sett ur ett längre perspektiv är 100 år och 0,6 grader celcius inte speciellt ovanligt med tanke på planetens ålder. Även under den senaste 100-årsperioden har temperaturen gått upp och ned hela tiden.