20 mars 2008

Ta ditt ansvar - Lämna Naturskyddsföreningen!


Svenska Naturskyddsföreningen syns mer och mer i media. På kvällstidningarna har jag ibland sett en liten annons med "Stoppa klimathotet nu!" och i veckan kom deras rankinglista av kommuner och deras klimatarbete. Förr hette det miljöarbete men nu handlar helt plötsligt källsortering och kollektivtrafik om klimatet och inte miljön.

Den här rapporten fick extremt stor medial uppmärksamhet men den måste naturligtvis ifrågasättas. Naturskyddsföreningen har redan från börjat bestämt sig för vad som orsakar klimatförändringar och vilka konsekvenserna blir. Svante Axelsson (som i tre videoklipp på SNF:s hemsida presenterar deras syn på klimatförändringar) konstaterar att:

"Det är vi människor som orsakar de klimatförändringar vilka leder till allt fler naturkatastrofer i världen. Oväder och orkaner, mer regn och översvämningar, torka och en global temperaturökning på drygt 0,7 grader har redan blivit verklighet. Men klimatförändringarna är inte allt, i kölvattnet av dem kommer sannolikt utökade konflikter och svält."

Vidare säger han:

"Temperaturen på vår jord ökar. Och det ger dramatiskt negativa effekter för hela klotet. Det undergräver möjligheterna för att skapa en välfärd för hela mänskligheten. Detta är en ödesfråga för oss alla."

Han fortsätter med att prata en massa sörja om att temperaturen inte får stiga mer än 2 grader för då kommer isarna smälta och göra att solljus inte reflekteras ut i atmosfären, att permafrosten tinar och släpper ut metangas och att världshaven försuras. En accelererande klimatförändring. Kort sagt, jorden kommer att gå under, allting är människans fel och den enda lösningen är att minska utsläppen av koldioxid.

Utifrån denna extremt vinklade utgångspunkt har SNF klimatindexerat landets kommuner.

Samtliga tidningar har rapporterat om detta, nyhetsprogrammen har kört reportage, kommunalchefer har tagit sig för bröstet, SNF har fått gratisreklam värd miljoner. Och allting är baserat på en bluff.

SUCKERS!

7 kommentarer:

Christopher E sa...

SNF har extrema klimatåsikter. Antagligen ser de klimat som en frälsning efter ha tappat mycket medlemmar sedan miljövurmen mot slutet av 80-talet.

Annars ser jag att Svante gör det klassiska felet (medvetet?) att antyda att människan är ansvarig för alla 0,7 graderna sedan början på förra seklet. I själva verket är ju ca. hälften av den höjningen före 1940 och därmed ej orsakad av koldioxidutsläpp. Även enligt IPCC. Hur skulle det vara om Svante läste vad den av honom omhuldade "konsensusen" anser innan han uttalar sig?

Samtidigt har studier av solens påverkan visat att 69% av det gångna centenniets ökning kan förklaras av solaktivitet. Återstår då 31%.

Men enligt Michaels/McKitricks analys är cirka hälften av den uppmätta värmeökningen sedan 1980 av socioekonomiskt ursprung. Den hälften råkar vara ca. 25% av totalen...

Alltså 69% + ca. 25% = ca.94% förklarat utan att behöva ta till CO2. Kvar till CO2 blir ca. 6% eller 0,042 grader, där naturligtvis också en massa okända återkopplingar och påverkan också är med i spelet...

Anonym sa...

Svenska naturskyddsföreningen - för djuren, mot människorna. Gå med nu!

Skeptikern sa...

Christopher E: håller med. Klimathotet kom som en skänk från ovan för SNF. Otroligt synd att de saknar all form av kritiskt tänkande innan de planerar kampanjer, gör enkätundersökningar och uttalar sig i debattartiklar och i TV.

Anonym sa...

Har redan lämnat SNF.

Mest för deras engagemang i frågor som inte är miljöfrågor.

T.ex. det lokala projektet "Tre Toppar" här i mina hemtrakter. För den icke påläste ett projekt som skövlar ett fjäll.

För den påläste ett glesbygdsprojekt för utveckling av bygden. Fjällnära skog avverkas men kompenseras av andra åtgärder i närområdet. Miljömässigt ett nollsummespel.

Klimatfrågan har använts av motståndare till projektet. Regeringen behövde visa muskler i miljöfrågan och sade nej.

Mvh
www.gardsio.se

Anonym sa...

När jag växte upp på 50-talet var många Naturvetare medlemmar i SNF. För ett antal år sedan tog vänsterrörelsen över och vetenskap var inte längre viktig.
Jag träffade en av SNFs eldsjälar,Nils Dahlbeck, ett par år innan han dog, och han var förtvivlad över hur de nuvarande hade gjort om SNF - girigt - ovetenskapligt och skrämmande.

Anonym sa...

Jag lyckades leta upp hockeklubbskurvan som SNF använder i sin marknadsföring på deras hemsida: http://gava.naturskyddsforeningen.se/las_mer.php?refnr=7s8j220110894ru4

(Detta hade de med i ett utskick till sina medlemmar. Utskicket åkte i papperskorgen och jag lämnade SNF... Inte enbart p.g.a. hockeykurvan men det var droppen som fick bägaren att rinna över.)

/Peter S

Skeptikern sa...

Steve S: Tack för länken! Jag lägger upp en uppdatering om detta lite senare ikväll.