4 mars 2008

Babel - klimatsmarta med dina pengar


Detta är en gammal nyhet för vissa men jag råkade stöta på den när jag var inne på Svenska Dagbladets hemsida ikväll. Kulturprogrammet Babel har insett att de utgör ett hot mot klimatet och satsar nu på att bli ett grönt tv-program.

De gjorde hela 17 flygresor förra året för att intervjua författare och andra kulturpersonligheter. Detta skall upphöra med omedelbar verkan eftersom:

"Flyget är nämligen miljöboven nummer ett och står på egen hand för minst 3 procent av utsläppen av växthusgaser. Att ­gynna flyget går inte ihop med tv-programmets nya, gröna ­ambition. I stället ska reportrarna kuska runt på miljövänliga tåg i Europa."

Att genomföra intervjuer med hjälp av frilansande journalister i andra länder är som sagt en alternativ lösning...

"Men frågan är hur man ska få hem de bandade intervjuerna med författare i andra världsdelar? Om man skickar banden med fraktfirmor som DHL eller UPS blandas flygmaskinerna in ändå."

Redaktionen har också köpt en etanolbilar, printar ut texter på båda sidor, använder "helt utsläppsfria cykelbud", stänger av datorerna och släcker lampor.

Babel vidtar verkligen revolutionerande åtgärder. De släcker lamporna! ... Jag tror nog också att ett och annat cykelbud fiser under en tur så helt utsläppsfria är de nog inte.

Hur fick man då idén till detta projekt - som kostar skattebetalarna 100 000 kronor extra?Jo, projktledaren Johar Bendjelloul "pluggade på om miljöfrågorna" (läste IPCC:s katastrofrapport), "insåg vidden av problemet" (Katastrofal global uppvärmning med jordens undergång som resultat) och fick "en religiös upplevelse". Johar är nu en självbetitlad miljökämpe och säger (enligt mig en smula ironiskt) i slutet på artikeln:

"Jag tycker att det är jättekonstigt att inte fler har tänkt på det här. Journalister är många gånger klipska och intresserade personer. Att det ska vara så långt mellan kunskap och handling är underligt."

Någon mer som inte har lust att betala TV-licensen längre?

9 kommentarer:

Allan sa...

Halleluja!

Peter sa...

Jag har redan sagt upp licensen för länge sedan, inte en chans att jag betalar för pk propaganda.

Att Babel minskar sin energikonsumtion är väl bra men inköpet av etanolbilar nollar denna energibesparing helt och hållet.

Hur vore det om hela redaktionen hade åkt* till klimatkonferensen i New York istället? ;)

* = rott med roddbåt, inte flugit..

Anonym sa...

Deras "Klimatmanifest" lyder så här i början: "Vi inser att klimatförändringarna är vår tids stora ödesfråga. Vi inser också att människans utsläpp av växthusgaser orsakar klimatförändringarna."

Det är ju en TROSBEKÄNNELSE!!!

Hans i Lund

En kättares notiser under pågående klimatväckelse sa...

Hans i Lund: Ja! Bara vi inte nått peak klimatväckelse. I så fall måste jag ju lägga ner min nya sajt. :-(

Greenie Watch rekommenderas (se menyn). Senaste post handlar bl a om en kanadensisk fysikprofessor som är vänster men ifrågasätter att det finns några belägg för mänsklig klimatförändring. Efter en kort titt uppfattade jag att hans argument är alltför liten temperaturökning, dålig mätkvalitet och att upgång av både CO2 och temperatur inte behöver betyda ett samband samt att extrapolation in i framtiden är dumt.

Skeptikern sa...

Peter: Snart dags att säga upp min licens också!

Så fort det skrivs om människor som är "klimatsmarta" så handlar det uteslutande om lågenergilampor, stänga av datorer, släcka lampor, källsortera och cykling. Helt vanliga saker som jag gjort i åratal innan klimatdebatten trädde in på arenan. För mig handlar det mer om att minska mina kostnader men också för att jag inte vill slösa energi i onödan. Det finns ju ingen anledning att ha tänt i hela huset när man vistas i ett rum exempelvis.

Hans i Lund: Exakt! Redaktionschefen sa att det var som en religiös upplevelse när han läste IPCC-rapporten.

Steve sa...

Det tycks faktiskt kunna löna sig att kämpa mot uppvärmningen. Som här. Gateway Pundit i St Louis, MO, berättar: Australiens premiärminister Kevin Rudd hade lovat att ta klimathotet som prioritet. Och minsann har han inte lyckats: Kyligt finansiella Bloomberg rapporterar idag 5/3: "Sydney's Coolest Summer in 50 Years Leaves Empty Cafes, Gloom". Sydney-bor och turister svär över La Nina, när staden nu tar farväl av en sommar som aldrig kom. ... Ingen dag kom över 31ºC för första gången sedan 1956. Den genomsnittliga maxtemperaturen var 25,2º, det lägsta sedan 1996-97. "Det eviga regnet har onekligen bidragit till dysterheten." -- Fast bönderna är glada!

Magnus sa...

Steve: Vadå bänderna är glada?! Det är torka i Australien och blir bara mer och mer och mer och mer i en ond spiral. Det har IPCC sagt! Tror du inte på vetenskapen!

Christopher E sa...

Steve:

Du har rätt. Aldrig har en premiärminister löst värmeproblemet och torkan så fort! Nobelpris på gång? ;-)

Robert Korán sa...

Rätt eller fel lösning. Något måste göras nu. Det kan väl aldrig vara dåligt att minska sina utsläpp, oavsett om man tror på det du kallar "klimatbluffen" eller inte?