29 mars 2008

Granskning av "Klimataktion.nu" - en ny klimatrörelse


Läste på Arbetarens klimatblogg om en ny folkrörelse som ligger i startgroparna för en lansering i maj. Namnet är "Klimataktion.nu" och de har självklart en hemsida med samma namn och domän. Det hela låter onekligen spännande så jag beslöt mig för att kika lite närmare på detta. Vad vill man? Vilka åtgärder föreslås och vilka är det som ligger bakom det hela? Det här blir en lång artikel så häng med.

Utgångspunkten för rörelsen är:

"Vi har ingen tid att förlora. Sverige behöver en bred, massiv rörelse som kan sätta tryck på politikerna för snabba minskningar av utsläppen av växthusgaser. Det görs alldeles för lite för att avvärja det hotande klimatkaoset, och därför vill vi samla alla som på olika sätt är beredda att arbeta för en radikal klimatpolitik: gamla som unga, fackföreningar som kyrkor, forskare som miljöaktivister, individer som föreningar och mycket mer därtill. Bara om vi blir tillräckligt många och starka kan vi driva fram de åtgärder som krävs. "

I sitt förslag till plattform skriver man bland annat:

"Läget är värre än befarat: den globala uppvärmningen går fortare än någon trott. Redan nu plågas stora delar av världen av ett klimat som gått ur led, med svår torka, extrema översvämningar och våldsamma orkaner. I första hand är det världens fattiga som drabbas. Människan måste sluta konsumera fossila bränslen. Om vi inte växlar över till ett fossilfritt samhälle kan förutsättningarna för mänskligt liv slås i spillror. Stigande världshav, expanderande öknar, felslagna skördar, uttorkade vattenkällor och utdöende arter kommer att göra planeten oigenkännlig."

Frukta ej, Klimataktion.nu har lösningen på hur planetens klimat kan styras i önskad riktning:
  1. Koldioxidutsläppen måste minskas. Storkonsumenter, dvs höginkomsttagare, ska dra det tyngsta lasset.
  2. De människor som förlorar sina jobb när de koldioxidreducerande åtgärderna tvingar företag att lägga ner måste få ett rejält trygghetspaket innan de flyttas över till "grönare" sektorer.
  3. Inför bytet av från fossila bränslen till "andra" energimetoder ska det vara obligatoriskt för kommuner att förbereda koldioxidreducerande åtgärder samt att planera sin beredskap för kommande "klimatkriser".
  4. Samtliga anslag till motorvägssatsningar (t ex Förbifart Stockholm) ska slopas. Pengarna ska i stället gå till järnvägen.
  5. Kollektivtrafiken ska byggas ut och priserna för resenärerna sänkas.
  6. Lastbilstransporter och flygresor ska stävjas.
  7. Inrikesflyget ska på sikt avvecklas helt. Till en början söder om Sundsvall och sedan hela landet.
  8. All prospekteringen efter olja eller naturgas i Sverige ska omedelbart stoppas eftersom varje liter som tas upp bidrar till den globala uppvärmningen.
  9. Internationellt sett ska rika länder få betala dyrt för att reducera utsläppen eftersom det är de rika länderna som är skyldiga till uppvärmningen. Fattiga länder ska tillåtas bli rika men få ekonomiskt stöd av rika länder för att använda hållbar energi.
  10. Målet är att världen är helt fossilfri inom 30 år.
Vilka är det då som står bakom denna uppmaning åtgärderna som presenterats?

Per Bolund, riksdagsledamot för Miljöpartiet. Har skrivit motioner om kommunalt veto om uranprospektering, förbud mot utvinning av fossila bränslen och uppföljning om klimatmål i Sverige. Hänvisar till IPCC, Nicholas Stern och Kyotoprotokollet.

Anna Frost, Svenska Kyrkans Unga globala arbetsgrupp. Klimathotet har verkligen blivit en religiös övertygelse. Vid "Globala veckan" i höstas så predikade miljöminister Andreas Carlgren i Ansgarskyrkan (!!) och på Svenska Kyrkans hemsida ligger en artikel om en liten klimatgrupp inom kyrkan. Rubriken är: "Så avvärjer vi domedagshotet"...

Annika Hjelm, ordförande i miljöpartistiska tankesmedjan Cogito. På första artikeln på den bloggliknande hemsidan liknas dagens koldioxidutsläpp från den rika världen med slaveriet som pågick under flera hundra år. Per Gahrton är ansvarig utgivare för innehållet på hemsidan.

Jens Holm, vänsterpartistisk EU-parlamentariker. På hans hemsida Jensholm.se skriver han om sitt besök på Kuba och han berömmer landet för sitt miljöarbete (!!). Han ser också att reformer kan göras på Kuba "utan att för den sakens skulle äventyra revolutionens landvinningar."

Andreas Malm, kommunist.

Mikael Malmeaus, Klimax. Kallar inrikesflyget mellan Stockholm - Sturup - Landvetter som "Dödens triangel". Företräder en organisation som klär ut sig till döda isbjörnar på Bromma, lägger sig på Hornsgatan i Stockholm eller protesterar mot landningsbanor på Arlanda.

Foad Riad, Klimax. Försvarade bland annat i den här artikeln de så kallade "Asfaltsdjungelns indianer" som sprang runt på Östermalm i Stockholm och släppte ut luft ur däcken på Stadsjeepar. Att dessa indianer utsatte människor för livsfara, särskilt barnfamiljer, som satte sig i bilen på morgonen hade ingen betydelse.

Jessica Mann, tidigare ordförande i Djurens Rätt. En organisation som skriver så här om fiskarnas situation i Sverige:

"Många människor har svårt att identifiera sig med fiskar. Kanske är det för att de saknar ansiktsuttryck och lever i vattnet där vi sällan ser dem. Men forskning har visat att fiskar precis som andra djur kan känna smärta och lida. Trots det utsätts de regelbundet för svårt lidande. De fångas på krokar för "nöjes" skull, de kläms i fiskebåtarnas nät och kvävs till döds när de dras upp i luften."

Anton Ragnarsson, Miljöförbundet Jordens Vänner. En organisation som är emot väldigt mycket och vill att väldigt mycket ska omfördelas väldigt rättvist. Och just det, USA måste skriva på Kyotoprotokollet.

Daniel Suhonen, chefredaktör för Tvärdrag och med och arrangerade Socialistiskt Forum i höstas.

Rikard Warlenius, chefredaktör på Arbetaren, som också hyser Arbetarens klimatblogg.
-------------

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta efter att ha gått igenom den här nya rörelsen. Personligen så tror jag en sådan här massrörelse (om det nu blir en massrörelse) utgör ett långt större hot mot mänskligheten än klimatförändringarna.

Alltihopa är gammal hederlig kommunism i grön tappning.

Undvik!

23 kommentarer:

Peter sa...

Usch.. jag ryser. Riktigt otäckt.
Media lär väl inte vara långsamma att haka på och ge de här stollarna utrymme heller.

Maggie sa...

Jag hoppas innerligen att genomsnittssvensken fortfarande har lite förstånd i behåll. Vad är det för dumheter med att avveckla flyget? Ska vi avveckla oss själva samtidigt?

Tack för din research, Skeptikern!

Skeptikern sa...

Peter: Vi får hoppas att media inte lyfter fram den här rörelsen som några slags hjältar för miljöns skull.

Maggie: Tack! Såna här människor vill nog avveckla det mesta för att uppnå sin utopi - Nordkorea.

lubbe ferrysson sa...

Det är till dessa parasiter som skattepengar försvinner. Fast att de skulle gräva fram gamle alkisen Gahrton tyder på viss desperation.

Anonym sa...

Vart står du politiskt?

/Carl

recon sa...

Första punkten är avslöjande:

"...höginkomsttagare, ska dra det tyngsta lasset"

Mao, gör detta till en klasskamp. Man kan inte bli annat än äcklad!

Anonym sa...

Deras högsta dröm är väl ett återupprättat globalt Sovjet med Sibiriska dödsläger för "klimatoliktänkare"!!
Var ska denna galenskap sluta??

//Jean

Skeptikern sa...

Carl: Liberal

Magnus sa...

recon: Ja, men Andreas Malm är inte bara lite vänstersossigt omfördelande (och jag tycker klimatdebatten borde avpoliticeras; legitim kritik mot Malm är att _han är_ extremt politisk) utan förespråkar personliga utsläppsrätter där den privata konsumtionen ska styrs stenhårt. Med tre alarmistiska böcker av oäverträffad magnitud och brist på insikt och ämneskunskap i ska han försöka uppnå detta med en klimatmassrörelse.

en blogg skriver han ungefär att
med "ekosocialismen" "krossas [kapitalismen]" (ordagrant "kapitalackumulation") och "global planhushållning" är målet.

Andreas Malm är väl även AFA- och stenkastar-supporter och hyllar Hizbollah och Hamas närhelst han får en chans. Totalt rubbad radikal kommunist alltså. Sitter såklart hur säkert som helst på DN Kultur.

Klimax är en revolutionär rörelse förklädd i ...maskeraddräkter. (Man kan nästan bli religiös och tro på yttersta tiderna för mindre...)

Natrix sa...

Ytterligare en revolutionär är Mistras Vd som i senaste numret av nyhetsbrevet skriver om behov av paradigmskifte. "Att mänskligheten befinner sig i en klimat- och miljökris är samtidigt ett misslyckande, en skugga som också faller över forskningen. Kanske behövs så grundläggande samhällsförändringar att man bör tala om ett nytt paradigm". http://www.mistra.org/download/18.61632b5e117dec92f47800060651/NB-2008-03.pdf

Per Bergström sa...

Jag tycker ni är lite negativa och använder förlöjligande språk om en rörelse som säkerligen inte förespråkar vare sig Nordkorea, Sovjet eller Mao, däremot ett samhälle som kan överleva på sikt. Skeptikern har helt rätt i att interimsstyrelsen är för ensidigt sammansatt, och detta bör rättas till om den ska nå framgång. Denna blogg framkallar de sämsta sidorna hos människan, men även dessa måste ut, så fortsätt att skriva vad ni känner! Det är mycket lärorikt för oss läsare. Reaktionerna följer helt psykologiska lärobokens förutsägelser för en gångs skull.

Skeptikern sa...

Per Bergström: Hur framkallar min blogg "det sämsta hos människan"??

Visst. Det förespråkar inte Nordkorea men i slutändan när man läser alla argument och vad de tycker i andra frågor så är det ingen frågan om vilket slags samhälle som ska skapas. Andra har försökt och det har slutat i massmord, svält, elände och framförallt skarp statlig kontroll och minskad frihet för människor.

Steve sa...

"Jag tycker ni är lite negativa och använder förlöjligande språk..." Tja. DN.se har fortfarande sin gamla maning till hopp på 'förstasidan' idag: "Förtvivla inte! Världen går att rädda. Teknik finns redan i dag, och mer är på väg inom kort." På den nivån rör sig MSM fortfarande: "Vi brinner upp, om vi inte dessförinnan drunknat i syndafloden."
Inlandsisen över Grönland ökade med 50-60 cm åren 1992-2003; lik förbannat gråter MSM tårar över att isbjörnarna kommer att drunkna. Ett isflak bryts loss från ett annat större isflak nere i Antarktis, och MSM ser detta som ett hot. "Byte av glödlampor kan spara miljarder" toppade DN med i söndags. Fullt så höga elskatter har vi väl inte ännu? ... Och så vidare.
Pratmakare är man, utan intresse för sanningen.

Magnus sa...

natrix: Mistra verkade ägna sig åt utvecklingsarbete i fattiga länder. Är du inte ute och cyklar nu?

Att anklaga sånt för att var kommunistiskt bara för att ordet paradigm står på ett ställe... (Är du en infiltratör hos oss skeptiker? ;)

Utvecklingsarbete behövs säkert och alltid, men om Mistra skulle vara hårt kopplade till WWF, Greenpeace eller andra och lite för radikala och vänsterinriktade NGO:er kan man ju anta att de säger nej till GMO eller elekrifiering av samt ökad fossilanvändning i fattiga länder, men något sådant ser jag inte nu, och aav det jag ser ger Mistra spontant positiva vibbar!!!

Svamliga grundlösa anklagelser skadar bara granskande av de som faktiskt rider politiskt på denna fråga.

Olov Källgarn sa...

Skulle du kunna argumentera lite för varför Klimataktion.nu utgör ett betydligt större hot mot mänskligheten än vad klimathotet gör?

Eller var det bara en slutsats grundad i retorik och förutsägbar och klassisk psykologi där vi alltid strävar efter att upptäcka det oväntade?

Skeptikern sa...

Olov: Om ett gäng kommunister, Kuba-vänner och socialister på yttersta vänsterkanten vill lösa problem så kommer människans frihet att hamna väldigt långt ned i prioritetsordningen. Det är bara att kika på länkarna i artikeln och googla lite själv för att se hur klimataktions grundare ställer sig i olika frågor.

Anonym sa...

så underbart, jag NJUTER av att köra min vässade turbo bil, som ger runda drag 550 HK på hjulen, det spinner och röken frodas, det är kärlek:-)

sa jag att den drar ca 1,5 liter milen med fullt laddtryck?

ALDRIG i h-vete att någon kan få mig att bli miljövänlig med hot, snarare tvärtom, ska dom börja hota så kommer dom stöta på REJÄLT motstånd här iaf, och när det gäller att sluta äta köta? haha glöm det med, jag ÄLSKAR min kött bit, och jag slaktar även själv.

Kan säga att med hot kommer ni ALDRIG nånstans med mig ALDRIG, men då säger ni säkert bara, " vad gär det om en enda lever så här?" inte vet jag, men mig kommer ni aldrig åt, aldrig.

/Anders

Jonna sa...

Jaha! inget vettigt sagt här. bara folk kvar i trotsåldern när jag skummade igenom kommentarerna. Försök att få lite perspektiv och var skeptisk mot alla sanningar inkl. era egna, istället. Då blir det mer diskution. He he..

Anonym sa...

haha.. sjukt

Ronny sa...

Ja så var det här med påhoppet på flyget. Flyg mindre, åk inte på charter. En AIRBUS A320 förbrukar med alla stolar fulla ca: 0,25 liter per mil. Vad skall vi göra? Ta husvagnen? Man kommer inte 400 mil på runt 100 lit. Nä röststrejka vid nästa val för det finns inget sunt förnuft nånstans.
Tack för ordet forsätt kriga!

Anonym sa...

Ni kan försöka att förlöjliga oss så mycket ni vill. Vi kommer att fortsätta kämpa, vi har fakta från en stor majoritet av alla klimatforskare i ryggen. Om ni inte är villiga att arbeta för att ge era barn och barnbarn en framtid så gör vi det. Sen är det upp till er om ni kan se dem i ögonen och säga att ni inte gjorde ett smack för att ge dem chansen till ett bra liv.

Skeptikern sa...

Anonym: Varför inte fokusera på saker vi kan göra något åt i stället för vansinnesidén att vi kan kontrollera vår planets klimatsystem?

I framtiden kommer våra barn garanterat att fråga sig varför vi satsade tiotusentals miljarder dollar på något som vi inte rår över.

Lisbeth sa...

De enda liberalerna efter FRA är miljöpartiet. Hur kan det ha undgått någon?