7 december 2009

Hungerstrejk för klimatetVet inte hur många som såg TV4-nyheterna klockan 19 ikväll men det var stort fokus på idiotmötet i Köpenhamn. Tyvärr fungerade inte webbsändningen för mig men felet kanske åtgärdas snart. Förutom samma gamla floskler om konsensus så handlade ett inslag om en förvirrad tonårstjej som hungerstrejkat för klimatet - i en månad. Hungerstrejk var ordvalet men det lät mer som om hon hade fastat i en månad (hon såg rätt blek ut, ungefär som vegetarianer/veganer gör i största allmänhet). Det var ju viktigt att visa att vi måste offra oss för att rädda klimatet.

Det finns gott och väl två miljarder människor som knappt har mat för dagen. En mer eller mindre konstant och djupt tragisk hungerstrejk som skördar många miljoner dödsoffer varje år. Men löser vi verkligen några problem, om vi som lyckligtvis har mat för dagen, också ska börja svälta?

Köpenhamnsmötet kommer sannolikt mynna ut i klimatbistånd som ska skeppas iväg till fattiga länder. Som vi alla vet byggde Sverige och resten av västvärlden sitt välstånd med hjälp av vindsnurror och solpaneler... Vi löser inga hungerproblem med klimatbistånd. Ska det ske någon positiv förändring i fattiga länder så att fler kan få mat för dagen så behöver de först och främst tillgång till billig och pålitlig energi. Om de nekas detta i klimatets namn så kommer många många miljoner dö helt i onödan. För glöm inte att de utsläppsminskningar politikerna drömmer om kommer innebära en drastiskt försämrad levnadsstandard för de rika länderna. Om kolkraft, olja och kärnkraft ska avvecklas i västvärlden och vår levnadsstandard sänkas, vad kommer då hända med de länder som inte ens har kolkraft, olja, kärnkraft eller något välstånd att tala om?

7 kommentarer:

Farbror Torsten sa...

SVT:s program Agenda tog faktiskt inte bara upp de hungerstrejkande töntarna, utan hade även ett inslag om climategate. Ännu en liten spricka i den sjukligt gröna fasaden.

Anonym sa...

De flesta fattiga länder lider av korrupta regeringar med en överklass som har varit duktiga att förse sig med biståndspengar. Tacka fasen för att de nu är upphetsade vad som kan vankas efter Köpenhamn.

Och en annan sak att hålla i minnet är att de länder som har lyckats resa sig från fattigdom har gjort det efter man har fått kompetenta regeringar som har bekämpt korruptionen, inte genom bistånd.

/Eskil

Anonym sa...

Dom har kameldynga att elda med!

Med örat mot rälsen sa...

De skulle ha hungerstrejkat för 70,000 år sen när kylan i norr och värmen kring ekvatorn tvingade folk att lämna Afrika för att söka bättre mat och platser att sova på. Det skulle sett ut det.

Peter sa...

Äkta hungerstrejk eller en något mediavänlig ursäkt för anorexia?

Anonym sa...

Hur tänker du nu inför Julen? Ställer du in Julbordet Mr, Humanist?

Nähe... Tänkte väl inte det...

Skeptikern sa...

Anonym: Bra argumentationsteknik. Du ställer en fråga till mig och sedan skriver du vad du tror att jag kommer svara...