19 december 2009

Lägg till rendöden till människans skuldkontoAftonbladet fortsätter med sina klimathysteriska inslag. I dag bar det av till en renskötare i norra Norrland. Vintrarna blir allt mildare så renarna dör. Vid ett tillfälle skulle 300 renar gå över isen men de förolyckades då isen brast. En tragisk händelse och en stor ekonomisk förlust för renskötarna.

Men var drar vi gränsen för enstaka olyckor till DE GLOBALA KLIMATFÖRÄNDRINGARNA ORSAKADE AV MÄNNISKAN? Tja, gränsen dras precis var som helst. Det finns numera inga gränser för vad som kan skyllas på människans koldioxidutsläpp.

Renskötarens fråga tas vidare av Aftonbladet ner till Fredrik Gore i Köpenhamn, som proklamerar att syftet med mötet är att hindra en uppvärmning på två grader. En totalt vansinnig idé för alla rationellt tänkande människor men likväl den idé som bankats in i våra hjärnor med stora släggor av media under Köpenhamnsmötet.
Ett par funderingar efter att ha sett inslaget:

- Är det varmare i Lappland nu än år 1886 (som Aftonbladets bild använder som referens)?

Kanske det.

- Är det onormalt eller är det vanligt att temperaturer går upp och ner historiskt sett?

Nej det är inte onormalt. Klimatet befinner sig alltid i förändring och historiskt sett har människor, växter och djur alltid anpassat sig. För 110 000 år sedan startade en istid som täckte hela Sverige i 100 000 år. Det mesta av isen smälte bort för cirka 11 till 12 000 år sedan. Tack och lov så befinner vi oss i en varmare period just nu.

- Om det är varmare i Lappland, finns det en rimlig möjlighet att kunna filtrera fram exakt hur mycket av uppvärmningen som är orsakad av människan i förhållande till naturliga variationer?


Nej.

- Men om detta är en omöjlighet för att bedöma klimatet i Lappland, hur kan vi då filtrera fram hur mycket av den globala uppvärmningen som är orsakad av människan i förhållande till naturliga variationer?

Det går inte heller. Klimatet är så enormt komplicerat och människan vet fortfarande inte ens en bråkdel av hur allt hänger ihop. Människoproducerad koldioxid i atmosfären är en del av detta pussel men i förhållande till de naturliga krafter som format jordens klimat i fyratusenfemhundra miljoner år så är den alldeles för liten för att ens beaktas som en styrande faktor.

- Så vad sysslar alla politiker med i Köpenhamn? De pratar ju bara om koldioxid och inget annat?

Ja säg det.

9 kommentarer:

Mårten sa...

lite ironiskt för den här tjommen har preics varit i köpenhamn å brandtalat om global uppvärming. Och åker sen hem till detta.
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1819814/rejal-snostorm-slar-till-mot-usa-s-ostkust

Skeptikern sa...

Mårten: Jag vet, sjukt roligt! :)

Anonym sa...

Ja, där ser ni!
Kan vi kanske nu anse det som bevisat att Gud finns?!

Anonym sa...

God afton i bloggen! Jag är mycket skeptisk till att de förändringar som sker med klimatet skulle skyllas på endast antropogena orsaker som den dagliga mediebilden är men jag tycker att den här bloggens resonemang och taktik är lite "högstadieaktig" med text inehållande "skuldkonto"

Jag tycker att ni hamnat ett vakum där allt ska skojjas och drivas med, hur gammla är ni? 13? Om ni verkligen vill upplysa om den snett fördelade mediabilden så finns det bättre saker att göra än att skriva *asgrv* åt allt som trycks, börja debattera och ställa frågor med sakligt innerhåll och låt dem få svara, argumentera igen o.s.v

I mina ögon så stjälper ni mer än hjälper just nu med denna blogg för den går inte att ta seriöst, tyvärr.

/ Pål

Anonym sa...

Lol. Oktober var kallare än normalt och början av november var något varmare än normalt. Allt som allt ganska normalt. Hur kan man skylla på den globala uppvärmningen... :(

Skeptikern sa...

Pål: Det finns inga "ni", bara jag.

Skuldkonto är väl ett bra ord för det finns inga gränser för det människan kan få skulden för. Det finns en sajt, som jag inte kommer ihåg länken till, som sammanställde allting som antropogen uppvärmning påstås orsaka och den listan var väldigt väldigt lång.

Om du tycker bloggen stjälper det hela så får du antingen starta en egen bättre blogg eller besöka någon av de svenska och engelska klimatbloggarna i min länklista.

Har för övrigt 1000 besökare om dagen så tydligen är det många som uppskattar det jag skriver :)

Cecilia sa...

Jag tycker att det är bra att folk blir medvetna om att vi människor kan göra något för miljön och klimatet - även om man inte kan säga exakt HUR vi människor påverkar klimatet och VILKA klimatförändringar vi har skuld till vet vi ju att vi påverkar miljön negativt.
Sedan håller jag verkligen med dig om att det blivit lite hysteri kring detta med växthuseffekten och global uppvärmning, i Sverige har vi ju både haft istid och varmt klimat, helt utan mänsklig inblandning. I dagens SvD fanns det en artikel om snöovädren som dragit in över USA och Europa, och även dem lyckades de skylla på klimatförändringarna som människan orsakar. Kanske är det helt enkelt så att jordens klimat håller på att förändrats och ingenting vi människor gör kan förändra det?
/Cecilia

Miks sa...

"- Så vad sysslar alla politiker med i Köpenhamn? De pratar ju bara om koldioxid och inget annat?

Ja säg det."

hahah. :) din blogg är helt awesome!

Skeptikern sa...

Miks: Tack tack :)