22 december 2009

Några miljarder hit och dit

Den 9 december. Pengar ut.

Den 22 december: Pengar in.
Politiker...

6 kommentarer:

Med örat mot rälsen sa...

Som jag skrev för en tid sen: Att ge politiker makt och pengar är som att ge tonåringar whisky och nycklar till bilen.

Det är faktiskt skrämmande att se hur de leker med pengar som borde kunna fördelas på ett riktigt sätt från början.

magnus sa...

Apropå jordbruskstöd och bönder, en lite annan historia:

Sådana ska vara närmast obefintliga i Australien. Jag vill minnas de varit lägre där (eller obefintliga?) i jämförelse med USA och Kanada, vilka i sin tur har lägre bidrag än Europa.

Nu har Australiska regeringen förbjudit bönder att skördar vad de sått, hugga träd och sälja mm, så att deras inkomster förvinner. Detta för att klara landets krav på nettoutsläpp av CO2 i Kyoto så att landet slipper böta. Skulle bönder arbeta så de får en inkomst döms de väl som brottslingar och får grova böter.

Det har fått en bonde, Peter Singer, att hungerstrejka. JoNova skrev om detta. (Jag bloggade två video från en radiotalkshow.)


Äganderätten och Australiens konstitution antar jag att man bryter mot här.

Mainstream media ska - no surprice - ha bevakat detta uselt. Att kritisera "klimatetåtgärder", skulle svenska medier göra det om detta hänt i Sverige?

Anonym sa...

Vet politiker bättre?

Jag tror inte det, med det löne och förmånsläget som är i Bryssel så sätter man effektivt demokratin ur spel, viktigare blir den egna vinningen än vad som är bäst för landets medborgare, ett mänskligt drag och en av de största anledningarna att man bör rotera ut människor i maktposition med jämna mellanrum.

Man behöver inte gå längre än vår egen riksdag som glatt ger sig själva lönehöjningar/förmåner som inte är i paritet med statsfinanserna för att se moral status.

Politiker är bland dom enda som kan motivera sina förmåner löner med att titta på vad Claus i Tyskland tjänar och använda det som löneargument, något som knappast fungerar om du jobbar inom vården eller som programmerare på något företag då är det snarare titta vad Dai i Indien tjänar och var nöjd annars så ”outsourcar” vi.

En politiker är en ”vanlig” människa lite latare och lite smartare än oss andra, anledningen att vi har respekt och tilltro till vår regering och våra politiker (ofta i alla fall) är att vi sedan barnsben får en bild via vårt utbildningssystem och media som framställer dom i ett gott ljus och som auktoritet en bild som dessutom betalas via vår skatt, men betyder det egentligen att dom vet bättre än du och jag?

Dessutom vet inte politiker hur man tjänar pengar, det enda dom kan är att ta dom från dig mig företag eller var dom nu kan driva in dessa för att sedan fördela ut dom igen på olika sätt, för mycket politiker som ska vara med och bestämma dödar tillslut varje ekonomi.

Fundering,
Nu när ändå 6 av 10 viktiga beslut för Sveriges del ändå fattas i Bryssel är det då inte ”läge” att skicka ut 60% av de skattefinansierade politikerna/utredarna i arbetslivet igen? ;) och använda pengarna till något bättre som bra mat i skolan eller dylikt?

Det är lätt att vara generös med andras pengar speciellt när man ligger i förmåns och lönenivå där lite extra utgifter inte spelar någon roll.

Skeptikern sa...

Magnus: Såg ditt inlägg om Peter Singer. Helt makalöst!

I EU och andra jordbruksstödsländer så är det vanligt att bönder får betalt för att INTE odla på sin mark.

Varför ska de ha stöd överhuvudtaget? De får väl anpassa sig till marknaden som alla andra näringsidkare. Export av jordbruksprodukter skulle kunna bli en kraftig välståndshöjare i fattiga länder om inte EU satt upp sina gigantiska tullmurar och vansinniga subventioner.

Anonym: Håller med!

Anonym sa...

RE Anonym:

Helt rätt om kostnadsrationalisering där:

Outsourca EU till Indien!
Och kommunerna med.

Anonym sa...

Just den här multimiljardutbetalningen av kontanta bidrag till förlustbönderna utgör bara en bråkdel av hur den 1% av befolkningen som är bönder belastar alla produktiva människors ekonomi.

Jordbruksdepartementets slukar drygt 19 miljarder i år, mer än hela polisväsendets kostnader.

Därtill ska man lägga det mesta av Sveriges EU-medlemsavgift på ca 20 miljarder i år. Halva EU-budgeten (på över tusen miljarder, alltså över en miljon miljoner) går ju till att berika förlustbönder, eller som det heter på nEU-Sprach "skydd och förvaltning av naturresurser". Men det mesta av resten hamnar i samma fickor som regionalstöd, eller som det kamofleras på nEU-Sprach "hållbar tillväxt".

Enligt OECD så orsakar den jordbrukspolitiken därtill en matprishöjning ör oss konsumenter som isoleras inom dess handelshinder, som är ungefär lika stor som de direkta budgeterade kostnaderna för själva myndighetsutövningen. Så slutnotan blir uppåt 80 miljarder, eller 20 000 kr per arbetande svensk och år via skatt och prislappar.

Och då har vi alltså inte ens betalat för själva maten ännu...