20 december 2009

Penn & Teller om ekologisk mat(Första gången ni trycker på Play så öppnas ett nytt fönster. Stäng ner det och tryck sedan på Play en gång till så startar klippet. Se programmet i helskärmsläge.)

Häromveckan såg jag att min lokala ICA-butik sålde ekologisk jord. Då undrade jag om inte den här ekologiska hysterin gått för långt. Ekologisk jord...

Vad Penn & Teller tycker om ekologisk mat får ni se själva :)

7 kommentarer:

VX sa...

Som sagt.. håller inte med om allt, här en sådan fråga!

Visst finns en hel del flum inom ekologisk odling... (jag vill också veta vad "ekologisk jord" betyder tex) men mycket av det där i Penn & Teller är ju bara idiotiskt. (Fast det ÄR ju ett underhållningsprogram och inte ett faktaprogram.)

Att använda antibiotika i mat tex - bevisat att vara en faktor i ökningen av resistenta bakterier. Genmanipulerad mat har även ofta just bakterieresistenta gener, och det har visats att dessa kan spridas till andra arter. Teoretiskt, även bakterier.

Många insektsgifter är mycket giftiga för det mesta, och går heller inte att på allvar avlägsna genom att skölja maten då dom flesta inte är vattenlösliga.

Sen.. Få, om några, seriösa ekologiska odlare väntar på regn för att få vatten..
Och isf, så samlar man självklart upp vattnet i behållare för bevattning såfort man behöver då, istället för att bara "låta regnet vattna fältet" just vid det tillfället det regnar.

Och den genmanipulerade maten ja.. Denna har ju bevisats i flera djurtester ge kraftiga skador.
http://www.aaemonline.org/gmopressrelease.html


Tillsist - försiktighetsprincipen och lite "common sense". Man släpper ju INTE ut en produkt avsedd för mänsklig konsumtion på marknaden om denna inte åtminstone kan antas säker efter tester, och drar även tillbaka den om denna sedan ändå visar sig ge skador:
Detta är inte möjligt med GMO-organismer som "släppts", när dom väl är ute i naturen går dom inte att "ta tillbaka".
Alltså bör dom inte tillåtas.

I kort: Jag litar inte på Penn och Teller mer än global-uppvärmning-pga-CO2-kommer-döda-oss-alla typerna. Båda sysslar mest med att sprida, i Penn & Teller's egna ord, BULLSHIT.

Anonym sa...

"Han har bla haft flera föredrag där han drar ner byxorna på Al Gores rapport om polarisarna (gårdagens DN debatt), vilken för övrigt media världen över, utom i Sverige, idag skriver om eftersom den forskare Gore har förlitat sig på har gått ut med ”det där har jag aldrig sagt” angående sommarpolarisens försvinnande inom några år."

Ovanstående finns i kommentarerna till denna artikel.

http://www.dn.se/nyheter/klimatmotet/utkast-utan-framsteg-i-splittrad-forhandling-i-klimatmotet-i-kopenhamn-1.1014355


”det där har jag aldrig sagt”

Vem har sagt detta och är det någon som känner till källan?

Osynlige Mannen sa...

Penn & Teller är alltid lika underbart politiskt inkorrekta. And who could top dancing girls?

Med örat mot rälsen sa...

Förenklat och inte direkt snällt men inte desto mindre sant. Dags att nån avlivar myten om ekologisk mat på svensk mark. Finns det nån svensk TV-journalist med ryggrad nog för detta, tro?

J-O sa...

VX:
Om man lyssnar på SLU's "riktiga" forskare så är de väldigt kritiska till EKO jordbruk och anser att det i de flesta fall gör saken sämre än bättre. De problem som finns i dagens jordbruk kan även lösas inom ramen för "konventionellt" jordbruk.

Sedan finns det ju som alltid i detta land politiskt styrd forskning. I detta fall är det CUL (Centrum för uthålligt Lantbruk) som enligt sitt uppdrag från staten skall propagera för och ta fram ekologiska lösningar.

Läs gärna lite vad våra svenska forskare från SLU skriver :
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3193265.svd

http://svt.se/2.22577/1.1635257/miljovinst_med_eko-odling_ar_noll?lid=is_search549588&lpos=3&queryArt549588=SLU&sortOrder549588=0&doneSearch=true&sd=22634&from=siteSearch&pageArt549588=0

http://www.ja.se/?p=31465&pt=105&m=3433

GMO: Det står inte mycket om några djurtester på den sida du referera till. Det är ett pressmeddelande om ett pressmedelande man gjort ...

Givetvis kan det finnas risker med GMO och det är ganska enkelt att rent toxicologiskt faställa om födan är farlig eller inte. Det finns vad jag vet inte några sådana tester som visar som visar att på marknaden befintliga GMO skulle vara farliga. Där emot en massa tjafs om försikitighetspincip ...

Tyvärr finns ett rabiat motstånd mot GMO oavsett typ av GMO. Att växter innehåller sitt eget insektsgift kan väl låta läskigt men flerårig majs och vete ?

Troligen för att tekniken kan innebära ytterligare en grön revolution - och döda alarmismen om befolkningshotet.

Människan har förpestat växtDNA i årtusenden - det har kallats växtförädling. Dessa alster har många gånger slagit ut andra arter i floran. Det sker korsbefruktningar naturligt hela tiden - ibland med katastrofala följder.

Skeptikern sa...

VX: GMO använt på rätt sätt och under kontrollerade former skulle kunna ge ett gigantiskt bidrag till att minska svälten i världen. Grödor som står emot parasiter, grödor som klarar sig bättre i kallare/varmare klimat och så vidare.

Moståndet mot GMO bygger mer på okunskap än något annat. Och motståndet är allra störst i rika länder där GMO-hatarna äter och mår gott. I fattigare länder där GMO-produkter skulle kunna rädda miljoner och åter miljoner liv är motståndet garanterat mindre.

Osynlige Mannen: Håller med! Jag saknar verkligen detta i Sverige. Finns det någon som vågar gå emot strömmen, ifrågasätta och ha lite kul med allt dårskap?

VX sa...

"Det står inte mycket om några djurtester på den sida du referera till. Det är ett pressmeddelande om ett pressmedelande man gjort..."
J-O

Inte? Jag citerar:
""Multiple animal studies have shown that GM foods cause damage to various organ systems in the body. With this mounting evidence, it is imperative to have a moratorium on GM foods for the safety of our patients' and the public's health," said Dr. Amy Dean, PR chair and Board Member of AAEM."

Sen är det inte "lätt" att toxiologiskt fastställa om föda är farlig alls, framförallt inte över längre tid.. Men du kan ju gärna säga hur detta skulle gå till då om du faktiskt vet bättre.

De flesta "produkter" släpps dessutom nästan helt utan tester, med otillräckliga tester eller "hemligstämplade" tester som vissa produkter från Monsanto..
Och som sagt - de kan inte dras tillbaka.

Försiktighetsprincipen tjafs? Oh well.. om du vill bruka otestade produkter så varsågod, men de flesta har ingen större önskan att råka skadas.. Det är inte mycket begärt det. Ni minoriteten som har en "death-wish" får helt enkelt stå tillbaka i frågan. :P


Sen så propagerar SLU inte för GMO, utan dom protesterar mot visst flum inom ekolantbruket.. (i det här exemplet att det inte ska få användas konstgödsel.)
Jag sa själv att det fanns flum, men motståndet mot GMO är inte ett av dom.

Övergödningen som skapas av det nuvarande användadet av konstgödsel som nämns kan lösas på bättre sätt än att sluta med det..
(Vilket ju på sikt, precis som SLU säger, skulle utarma jorden när man tar ut så mycket ur den.)


"Moståndet mot GMO bygger mer på okunskap än något annat. Och motståndet är allra störst i rika länder där GMO-hatarna äter och mår gott. I fattigare länder där GMO-produkter skulle kunna rädda miljoner och åter miljoner liv är motståndet garanterat mindre."
-Skeptikern

Menar du att kunskapen är högre i dom fattigare länderna då eller?
Tyvärr är det ju tvärtom, och dessa har ju lurats på en hel del skit genom tiderna..

Att tro att tex Afrika (där ju majoriteten av tredje världen är) skulle behöva GMO-teknik för att föda sin befolkning är nästan skrattretande om man vet hur bra jorden är i Afrika.. Afrika hade praktiskt taget kunnat försörja hela världen med mat.. Fattigdomen är deras problem, inte deras grödor eller jord.

Så just hur skulle GMO-grödor, vilka är mycket dyrare i inköp och som man inte får ta utsäde från utan måste köpa nytt hela tiden kunna hjälpa dom? Det skulle det inte, men det skulle hjälpa divese företag som säljer GMO fylla sina fickor.

Och det är ju fint att tro det bästa om sina medmänniskor, men dom här företagen är inga världsfrälsare mer än de flesta politiker, de bryr sig om sina egna vinster. Att det skulle öka skördarna i sig har hitills inte visat sig stämma heller.. men det är ju ett fint säljargument.

Och som sagt, flera av företagen (om inte alla?), Monsanto tex, tillåter ju inte att dom som odlar deras GMO-grödor får ta utsäde från dessa, utan måste hela tiden köpa nytt..

Skall då Monsanto's labb försörja hela världen med utsäde eller? :D Låter ju inte helt realistiskt va?

Så nej.. jag bygger inte mitt GMO-motstånd på okunskap.