19 december 2009

Kan Reinfeldts klimatfokusering leda till valförlust 2010?Som alla vet har vår statsminister Fredrik Reinfeldt lekt Al Gore ett par månader nu och rest kors och tvärs över världen i jakt för att lösa ett problem som inte finns. I intervju efter intervju rabblar han upp samma gamla floskler, spekulationer, felaktigheter och rent trams som hör klimatfrågan till.

Hemmavid så pekar opinionsmätningarna på ett klart övertag för oppositionen om det skulle vara val i dag. Själv så ger jag inte mycket för opinionsmätningar. Men opinionsmätningar kan faktiskt påverka folk mer än vad man tror. Det är säkerligen debatten kring sjukförsäkringsregler som lett till oppositionens övertag. Jag ska inte gå in på detta men faktum är att vanligt folk bryr sig mer om vad som händer inom landet än om ett inbillat klimathot 100 år i framtiden. Och om statsministern hellre frotterar bland världsledare (ja, jag vet att han varit/är EU-ordförande) och flaxar runt med regeringsplanet så förstår jag att folk tröttnar.

I dagarna friställs tusentals människor då Saab läggs ner och min, inte alltför kvalificerade gissning, är att det enda de tänker på är hur de ska kunna hitta nya jobb så fort som möjligt. De kommer inte ägna sin uppmärksamhet åt det faktum att planetens klimat befinner sig i ständig förändring.

Den allra viktigaste frågan som politikerna bör ägna sin kraft åt är att göra det så enkelt som möjligt att starta och driva företag i det här landet. När företag som Saab, som gjort förluster i 19 år, går under ska de anställda i en perfekt värld direkt sugas upp av entreprenörer som startar nya företag. Allt Sveriges välstånd hänger på våra entreprenörers axlar och om de kvinnor och män, unga som gamla, vill utveckla sina idéer till framgångsrika företag så måste det till kraftiga åtgärder för att hjälpa dem. När jag menar "hjälp" så menar jag inte statliga räddningsaktioner, bidrag eller subventioner utan förenklade regler, mindre byråkrati och framförallt lägre skatter.

I dagens Sverige verkar våra politiker och väljare ta vårt välstånd för givet. Ibland undrar jag verkligen om folk förstår hur välstånd skapas eftersom det hela tiden skriks efter statlig hjälp så fort det är ett problem. Det är fascinerande att så mycket av den politiska debatten handlar om hur mycket folk ska få som inte jobbar. Debatten handlar aldrig om hur fler och bättre jobb ska skapas, bara om ersättningsnivåer i den myriad av trygghetssystem som finns här. Alla statliga pengar tas från de privata företag som skapar alla värden, det är inte så att pengarna trollas fram ur luften. Jag är självklart inte emot att vi har olika trygghetssystem, jag vill bara poängtera att den enda anledningen till att vi överhuvud taget har trygghetssystem i det här landet är våra privata företag.

Så vad kommer hända vid valet 2010? Jag tror oppositionen kan vinna, mycket på grund av Reinfeldts "frånvaro" och felprioriterade fokus. Att oppositionens politik kommer skada Sverige långt mer än alliansens är en annan sak men vad tror ni, har Reinfeldts (och skogsmullen Carlgren) satt spiken i kistan för en valvinst nästa år?

8 kommentarer:

magnus sa...

Jag avslutade för en vecka sedan en kommentar med fäöljande, hos en borgerlig bloggare som gått ur partipolitiken tydligen inte ville släppa fram det:

"...vilka nötter de förmodat ickesocialistiska i väst verkat vara. Jag tror att detta, likväl som att vindkraft och alternativ energi-satsningar kommer att ge arbetslöshet kan få Reinfeldt att förlora nästa val.

Vad orsaken är kommer inte väljarna att kunna analysera. Riktig analys av väljare när det gäller komplexa saker -- t ex ekonomi -- tycks vara ett marginalfenomen. Men samtidigt kan jag tycka att Reinfeldt med sin klimatfundamentalism har gjort sig förtjänt av en förlust. Jag vill inte ha Mona, men skulle hon vinna visar det ändå att demokratin fungerar på något sätt, dvs tämligen dåligt men ändå."


-

Vad jag menade var alltså att det finns en demokratins logik i att Reinfeldt får skörda för att han satsat på en fallfärdig hypotes såsom något som ska bestämma politiken, och jag håller med till 110% om din analys här, som var djupare än min.

Ska vi kopiera Spaniens politik för alternativ energi kan även vi komma att öka arbetslösheten från ensiffrigt tal till Spaniens över 20 procent. Detta fastän den politiken i den - som alltid falska - klimatpropagandan påstås ge en massa jobb.

Hur vore det om folk - och media - lät upplysa sig om fakta (samt media beskrev den)...

Skeptikern sa...

Magnus: Håller med! (Tack också för de långa kommentarerna du skrev på East Anglia-inlägget!!) Hoppas att många läser dem.

Mycket av Sveriges välstånd skapas av våra basindustrier. Tänk vilken nådastöt det blir för dem om kärnkraften läggs ner och ersätts med vindkraftsparker i Piteå. Jag är säker på att de kommer flytta över så mycket som möjligt av verksamheten till Finland, där kärnkraften byggs ut för fullt. Många jobb kommer försvinna, många skattekronor och mycket välstånd. Men det är inget som bekommer politikerna.

Spaniens gröna satsning är verkligen en monumental katastrof, vilket än en gång visar att problemet är politiker - inte klimatet.

Anonym sa...

Jag var faktiskt lite orolig ett litet tag -förra veckan, att USA skulle dragas ner till Sveriges medeltida miljöparti (Bensinterror) nivå.

Men för oss som följer detta idiotiska IQ=0 skådespel- via Internet, Så vet vi ju om idag med facit i hand. Att i USA så börjar vanliga folkmassor NU sätta bestämt STÅLstopp och gör aktivt motstånd för dessa misantropiska hjärndöda groteska Al Gore lögner.

Alltså summa summarum Öst är Öst och Väst är Väst & aldrig mötas de två.

Mvh JIMMY.

Peter sa...

Reinfeldt kommer väl hem efter nyår då hans uppdrag som EU-ordförande är avslutat. Min förhoppning är då att han tar [den i media vinklade och snedvridna] debatten om sjukvård direkt med Mona. Något måste de göra. Media är emot dem, oppositionen tiger (Mona får alltid högre siffror när hon håller mun..inte undra på) och arbetslösheten stiger.
Att klimathysterin skulle ligga Reinfeldt i fatet tror jag inte, de rödgröna är ju etter värre. Tvärtom tyckte jag (innehållet till trots) att han på TV4 imorse gjorde ett väldigt bra intryck.

Jag håller helt med dig i fallet SAAB. Det är viktigt att klargöra för folk att SAAB är bara första i raden av små biltillverkare som kommer att gå under i krisens spår och att hålla uppe ett förlustföretag med skattepengar är tamejfanken tjänstefel av vilken politiker som helst.
Att få upp hoppet i västsverige och underlätta för nya företag att dra nytta av den trots allt kompetenta arbetskraft som nu är outnyttjad är högsta prio. Jag är övertygad om att regeringen förstår detta men mer tveksam över om de lyckas få ut budskapet så vanligt folk förstår. Risken är annars att Mona och gnäll-gänget drar enkla populistiska poänger (som media inte är sena att haka på) och därmed håller sitt övertag i opinionen.

Man kan kritisera regeringen Reinfeldt för mycket men en sak är säker: Det skulle vara 10ggr värre med de rödgröna!

Osynlige Mannen sa...

Det klokaste är att anlägga en stor gräsmatta. Tänk så många som överlevde i Nordkorea genom att äta gräs. Massor av nyttiga kostfiber också. Och gräs är grönt. Lokalproducerat och ekologiskt så det står härliga till.

Inge sa...

Jag tror vi underskattar ideologiska förändringar. Nu märker med allt starkare krav på rättvisa och jämlikhet.80-talet sköt dig själv - strunta i andra är inte inne. Vidare:Man är trött på att riskkapital och högsta vinst ska styra utvecklingen. Förstår inte att det var så fel att vara anställd i kommunal verksamhet och ta hand om gamla och utbilda barnen.

Valutgången kommer därför inte att bero enbart på missnöje med statsråd eller enskilda händelser. Reaktionerna på att Alliansen nonchalerar orättvisor och ökade klyftor kommer att bli allt starkare och därför vara viktig faktor i valet.

Ett utslag av dålig känsla för lika värde är är t.ex. Alliansens brist på tillit till den enskilde. Långtidssjuka blir sjukare för att de känner sig förnedrade. Av att jagas dagligen av Försäkringskassan. De känner att samhället misstror dem. Det är en gåta att de som vill att människor ska rehabiliteras inte förstår att sjukdom och därtill förnedring raserar självförtroendet. Försämrar deras allmäntillstånd. Alla borde inse att fysiska åkommor också får psykiska komplikationer - särskilt när en sjuk utsätts för påfrestningar och möts av misstroende.

I nästan varje familj känner man nu av orättvisor i behandling av medborgarna. Det tär mer på förtroendet för samhället och de styrande än enskilda händelser.

stefankarlsson sa...

Jag håller helt med. Jag skrev om detta redan för en vecka sedan.

Problemet är förstås att även om Reinfeldt förtjänar att förlora så är alternativet med en regering med miljöpartiet ännu värre.

Anonym sa...

Reinfeldt förtjänar inte att sitta kvar. Det gör ingen som svalt klimatbluffen med hull och hår. Det enda som avskräcker är alternativet. En miljöpartist som miljöminister! Nej, den insatts som den gode Fredrik kommer att bli ihågkommen som, är som förste "vargmördare" genom att ge tillstånd till att 27 av ca. 200 utrotningshotade vargspillran ska skjutas. Men han har väl sett ett hundspår i snön i Täby, och har som landsfader blivit skrämd. Eller är det några ströröster i skogslänen som hägrar. Han ska ju vara en "lyssnande" politiker. Undrar bara vem han lyssnar till.
Hans.