8 november 2009

Debattartikel av Björn LomborgBjorn Lomborg har fått en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet idag. Artikeln som handlar om utsläppen av den osynliga gasen koldioxid har illustrerats med rykande skorstenar...

5 kommentarer:

Anonym sa...

På många sätt en intressant artikel, hans vanliga budskap men
det hade varit rakare om han också hade angett hur mycket av det senaste århundradets uppvärmning som koldioxiden har bidragit med enligt olika forskare.
Nu skrev han bara lite fegt att koldioxiden bidrar. Om han dessutom hade redovisat människans bidrag till koldioxidutsläppen i atmosfären och hur mycket EU som tydligen ska betala hela koldioxidskulden, arvssynden till u-länderna hade det varit ännu mer upplysande.
/ Ann L-H

Anonym sa...

Sydsvenskan presenterar en artikelserie kallad "Klimatkoll" med början idag, söndag. Beskrivningen nedan har jag redan lagt in hos Maggie, men jag drar den här också.

Söndag 8 november

Sydsvenskan ska ha artiklar som kallas klimatkoll ett tag. Den första kom idag.
På framsidan en Skånekarta med temperaturerna år 2085. Vattenbrist pga torka 34C, algblomning Östersjön, badsårsfeber i Öresund vatrning för TBE och Borelia i Hässleholm (röda varningstrianglar).

På ett uppslag en avskyvärt rörig grafisk framställning mot en hotande svartröd bakgrund:
”100tals millioner har fått känna på effekterna av klimatförändringarna där regnen uteblir eller faller allt häfigare med missväxt och katastrofer”

• Diagram med IPCC:s spådomar över lufttemperaturer och havshöjningar.
• I en cirkel en teckning av is och text: ”Smältande is påskyndar issmältningen”.
• Största klimathoten kontinent för kontinent med den vanliga smörjan, översvämningar, torka massdöd, orkaner bränder allt det som kommer att drabba oss pga koldioxidhöjningen på 0,01% (varav människan står för 2).
• För att illustrera bild på bonde med hacka stående på ett fält med torksprickor,
• bild på skogsbrand någonstans år 2007
• cirkel nästan fylld med en blaffa föreställande nordpolens is år 2000 ovanpå en frimärksstor blaffa föreställande isutbredningen år 2100
• annan cirkel: ”smältande is höjer havsnivån som översvämmar kusterna”.
• annan cirkel: ”Ingen vet hur det går till när en planet får feber men sjukdomsförloppet ‘är förvillande likt det som drabbar jordklotet.”??? (Vad fanken menar dom?)

Faktakontrollat av ANDERS LINDROTH, professor vid institutet för naturgeografi och ekosystemanalys i LUND.

Nästa uppslag:
• Dödligheten i värme ökar med 4,5%. Inget om källan. Inte ett ord om hur mycket dödligheten ökar om det blir kallt. Ej heller hur mycket dödligheten ökar om temperaturen står still förresten.
• Allergierna kommer att öka p g a temperaturhöjningarna.
• Sydsvenskan vet också att 2085 medeltemperaturen att stiga 4 grader, till 11,8 grader, OBS! inte sisådär 9 till 12 grader utan exakt: 11,8 grader!! • 2085 blir det regnigt, hamstraparaplyer! 744mm blir det. Inte 750 eller 740.

Tänk om dessa fantastiska spågubbar kunde ge oss information om 2010! Det skulle vara till verklig nytta för oss som lever nu. 2085 är artikelförfattaren förmodligen dement eller rent av död, jag med, fast jag avskyr att skriva det. Men det är väl inte tillräcklig utmaning att säga på decimalen när hur världens väder blir 2010.

Det är till att ha koll på framtiden! Författare är Ulf Törneberg, men är månne dessa två sidor också granskade av ovan nämnda professor?

Allt i artikeln tjänar ett syfte: ATT SKRÄMMA SKITEN UR FOLK.

Jag har tyckt att Sydsvenskan är en bra tidning. Men dessa ohederliga parader av hopfantiserade faktoider, presenterade som framtidens verklighet, detta svassande och fjäskande för riksdagens ”konsensus” pga okunnighet i frågan blev för mycket. Jag vill inte ha blaskan in i mitt hem längre. Den stinker nämligen Pravda.

Fler som överväger att sluta pröjsa för en tidning vars journalistiska heder är som bortblåst?

OM, så kanske vi kan säga upp prenumerationen samtidigt noggrant tala om varför, så det syns lite bättre. Föreslå ett datum!

Börje

Skeptikern sa...

Ann L-H: Jag har läst Lomborgs "Cool it" och "The skeptical environmentalist" och jag tycker fortfarande att det är märkligt att han köpt AGW-teorin. Jag håller helt med honom i hans tanke om att vi måste prioritera andra saker som kommer göra mycket mer nytta till en bråkdel av kostnaden som klimatåtgärderna skulle kräva. Tycker att han också borde se de gigantiska hålen i AGW-teorin, exempelvis att det inte finns några vetenskapliga bevis för den.

Börje: Skrämmande läsning! Har du möjlighet att scanna in sidorna och maila till skeptikern (at) yahoo.com ?

Anonym sa...

Scannern är från år 2001 och den har inte använts sedan 6 år tillbaka. Jag tror att mjukvran är borta.
Jag skickar gärna blaskorna om du ger mig din adress via mail.
Idag två sidor om vilken fauna som finns i Skåne om 70 år. Dricksvattnet blir grönbrunt och oljigt står det också. Bland annat.
Så nu har vi begåvats med 6 sidor enbart innehållande spekulationer, "fakta"granskade av en professer LINDROTH.
I morgon kommer mer skräp.
En del av det finns i nättidningen.
Förresten slipade jag mitt inlägg och skickade till redaktörerna.

Börje

Skeptikern sa...

Börje: Lämnar ogärna ut min adress men tack ändå :) Får hoppas att artiklarna läggs upp i sin helhet på nätet framöver.