19 november 2009

Ransonering av människans livSåg detta klipp på Effektbloggen under rubriken "Ransonera mig!".

Som hämtat från det forna Sovjetunionen.

Läs en utmärkt kommentar om denna groteska ransoneringskampanj på Atlassociety.

"The carbon allowance scheme dehumanizes us by teaching us to view ourselves merely as carbon output units, and the less output the better. The implication of this view is that every single human activity—indeed, the very act of living—a sinful indulgence, like some criminal urge for which we should be ashamed and which we should strive to suppress."

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hahaha otroligt! "For instance if you use your fridge".....
Tack för länken, hoppas sådana grejor kommer ut om tio år så att man kan skratta gott på det!
/Frederic

Anonym sa...

Kan man inte bygga en fristat åt alla som känner att en levnadsstandard i nivå med Nord Korea eller Sverige anno 1850 är den högsta drömmen? Enda motkravet är att de inte försöker tvinga på den livsstilen på andra.

Hans i Lund

Anonym sa...

Detta tycker jag blir en hälsosam motvikt mot det galna konsumtionssamhälle som vi lever i nu. För idag definieras vi utifrån de saker vi konsumerar. Då tycker jag det är bättre för vår planet att vi i så fall definieras utifrån det vi inte konsumerar. Vår nuvarande livsstil är inte hållbar, och då menar jag inte bara vår överanvändning av fossil energi, utan av i stort sett de flesta råvaror. Alla råvaror vi har är ändliga, även om vi lever som om de vore oändliga. Att sätta ett övre tak för vårt resursutnyttjande, genom att införa ransonering, tycker jag är sunt och rättvist.

HCA sa...

Undrar jag hur många rutor tanten avverkade i sitt brandtal. Hoppas alla å några till..

Anonym 10.44: Är verkligen alla råvaror ändliga?
Detta med återanvänding då?

Vad blir de verkliga effekterna av ransonering tror du?
Jag tror:
Global ransonering (alla tvingas handla/konsumera mindre)-> Global massarbetslöshet (mycket färre får köpa varorna/tjänsterna som produceras) -> Global finansiell kollaps (inga pengar i omlopp då liten handel sker) -> Krig, svält, fattigdom, flyktingströmmar (det viktiga blir tillgång på olja, vatten, odlingsbar mark osv) -> ......... (finns det något av värde kvar sen?)
För annat än global ransonering kan ju inte råda bot på en global klimatkatatrof á la Al Gore, eller hur?

Anonym sa...

Anonym 2009 10:44
Gott, slutar vi alla konsumera, så nöjer vi oss med en täppa, låt säga 100 ha, och odlar vad som behövs till sin familj. Ingen överkonsumtion, bara det allra nödvändigaste.
Nu till verkligheten:
Det blir ingen Mercedes av detta.
Det blir inte heller någon TV, eller internet. Och inte blir det det någon som helst sjukvård!
Och vad vill du egentligen?
DV

Anonym sa...

The Reference Frame Hacked Hadley CRU FOI2009 Files:

http://motls.blogspot.com/2009/11/hacked-hadley-cru-foi2009-files.html

Snowroller sa...

http://punditkitchen.com/2009/11/20/political-pictures-greenpeace-protester-show-recycling/

Så här ska man göra med såna människor, som de gör på bilden med den här aktivisten.

Anonym sa...

Jag saknar ord... när jag skrev om koldioxidransonering senast så trodde jag ändå inte att så extrema idéer kunde existera...

Skeptikern sa...

Hans i Lund: Det är frivilligt att åka till Sydkorea och sedan ta sig in under taggtråden till Nordkorea där man kan starta ett nytt liv med ransoneringskort, förtryck, svält och elände. Idealsamhället med andra ord.

Anonym: Att sätta tak för konsumtion kommer aldrig att hålla för avståndet mellan enkla ransoneringskort till politiskt förtryck är väldigt kort. Kan man väl bestämma vad och hur mycket folk får konsumera så går det lika bra att bestämma vad folk får och inte får säga, var de får åka, vem de får prata med och så vidare.

Vi hamnar alltid i samma problematik där politiker och byråkrater ska bestämma över alla andra. I en kommunistisk utopi fungerar detta men i verkligheten så vill alla människor ha olika saker. Tar man bort människans frihet så kan det bara gå åt ett håll.

Snowroller: Är bilden månne tagen i Ryssland? ;)

sfish: Det yttersta målet är total politisk kontroll och då är alla medel tillåtna.

Anonym sa...

Skeptikern: ja, jag börjar allt mer tro att det du säger inte är en påhittad konspirationsteori utan snarare en väldigt rimlig (och hemsk) verklighet (har hört resonemanget hos många andra).

Anonym sa...

Ojojoj det finns verkligen några som är urbota dumt i huvudet som jag inte skulle umgås med. Det går inte att ransonera idag.

Findus

Robban sa...

Ni klimatförnekare är allt för härliga. Så fort någon kommenterar en nyhet ur sin bisarra världsbild så dyker dennes kollegor upp och dunkar varandra i ryggarna för väl utfört arbete.

Det måste väl kännas gött att köra i huvudet i sanden och veta att dagens generationer kommer att få ett helvete för vad vi gör i dagsläget. Men just det ja, det finns väl ingent klimathot så varför orka bry sig?