7 november 2009

Polen satsar på kärnkraftPolen ska bygga två kärnkraftverk med Frankrikes hjälp. Beräknad driftstart för den första reaktorn är 2020 och 2025 för den andra reaktorn.

Tänk om Sveriges politiker inte hade infört tankeförbud mot kärnkraftsforskning. Vi skulle kunna ha varit världsledande på kärnkraftsteknik, sysselsatt tusentals människor och skapat en högteknologisk exportindustri i mångmiljardklassen.

8 kommentarer:

Maud O sa...

Hörru Skeptikern, får jag fråga vad du egentligen har mot vindkraftsnurror, som ju står och snurrar och flaxar alldeles utan en massa tillsatser som uran och annat som leder till jordens undergång?!!

Det är självklart (!) att vi ska satsa rejält (!) på förnybar energi som ju är helt gratis! Vi har satsat några hundra miljarder på sån energi och den dynamiska förnybara ekonomin kommer att ge enormt många jobb och formligen svämma över av gröna jobb där snart sagt alla är delaktiga i att få fram några kW i elkabeln. Det kan man kalla demokrati! Rösta på oss i Centerpartiet!

...

Skeptikern sa...

Maud O: Det finns ingenting som är gratis.

Visst kommer det skapas gröna jobb men för varje grönt jobb som skapas så försvinner två andra jobb, precis som i Spanien som nu har Europas högsta arbetslöshet.

Politiker kan inte skapa jobb. Jobb kan endast skapas på en fri marknad av privata företag.

herc sa...

elpriset nu i espana är 2,25/kwh fördubblat på tre år!!

Thomas sa...

"Tänk om Sveriges politiker inte hade infört tankeförbud mot kärnkraftsforskning"

Tänk om "skeptikern" hade brytt sig om att ta reda på att något sådant förbud aldrig funnits. Det måste dock varit jobbigt att forska på kärnkraft i Sverige och hela tiden få höra att man inte fanns alternativt att man bröt mot lagen.

Snowroller sa...

Bra gjort av Polen. Nu sätter vi på Barsebäck igen så får dansken säja vad fan han vill.

Anonym sa...

Maud O,
Tack för dagens goda skratt!
Jag fick banne mig läsa inlägget två gånger innan jag insåg paradoxen.
DV

Anonym sa...

RE: Thomas sa...
Lagen som ifördes efter folkomröstningen kallas i vardagligt tal för "tankeförbudslagen". Visst är det lite missvisande eftersom det i lagen inte står något uttryckligen om "tankeförbud". I lagen om kärnteknisk verksamhet § 6stod det: "Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor."

Även om den vedertagna benämningen "tankeförbudslagen" inte är helt korrekt med tanke på lagens formulering så lyckades våra makthavare med sina intentioner bla med lagens hjälp att ta död på svensk kärnkraftsindustri och sätta forskningen på sparlåga. Inte är det många i ett land satsa på en verksamhet där politikerna stiftar en lag som "tankeförbudslagen" Och det är det väsentliga, inte om den vedertagna benämningen för lagen inte är helt korrekt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tankef%C3%B6rbudet

/Eskil

Thomas sa...

Eskil, det väsentliga här är inte vad man kallade lagen utan vad man tror att den innebär. Skeptikern visar med sin beskrivning att han missförstått innehållet i den. Forskning var inte förbjuden utan förekom tvärtom hela tiden. Forskning i fusionskraft, acceleratordrivna reaktorer och ren grundforskning om hur material tål strålning etc.

Kärnkraftindustrins död var nog oundviklig. Vi byggde på oss en överkapacitet med de sista reaktorerna eftersom man ansåg att det gällde att bygga innan opinionen vart för negativ och därmed var det inte aktuellt att bygga nya reaktorer i Sverige under decennier, lag eller inte. Kvar för industrin var export och den stoppades inte av någon "tankeförbudslag" bara av att inga andra var intresserade av att köpa reaktorer.