24 november 2009

När Polar bear blev till Grolar bearTimesonline rapporterar om att vi snart får en ny djurart (som jag inte kan översätta till svenska): Grolar bear. En blandning mellan grizzlybjörn och isbjörn.

En av orsakerna till att de båda raserna kan börja para sig (vilket de redan gjort enligt artikeln) är naturligtvis klimatförändringarna. Det finns säkert andra mycket goda orsaker men rubriken på artikeln fick ändå titeln "It's a Grolar, the climate change polar bear".

Denna sjukliga fokusering på isbjörnar har en mycket enkel förklaring:

Isbjörnar är gulliga.

7 kommentarer:

HCA sa...

Grizbjörn kanske?..:)

Alltid varför sa...

Grisbjörn är ju ett självklart namn, som delsteg i klimatkatastrofen.

Snowroller sa...

Det var isbjörnskött Andrée-expeditionen åt innan de dog. Tänk på det. Men det gör nog inte WWF och andra isbjörnskramare. De enda som har anledning att dagligen vara oroliga för isbjörnar är befolkningen i Churchill, Canada. Dit kommer nämligen djuren för att äta på sophögarna för det är enklare än att jaga säl.

Att vanlig brunbjörn och isbjörn kan para sej beror förstås på att de i grunden är samma art. Dumma en del "forskare" är...

Samuel sa...

"Denna sjukliga fokusering på isbjörnar har en mycket enkel förklaring:
Isbjörnar är gulliga."
Åhå. Om man för en gångs skull INTE tittar på människor så är det alltså en sjuklig fokusering?
@Snowroller: Tänk vad du vet mycket. Tydligen betydligt mer än alla utbildade biologer... Nu undrar jag: förvisso har vi människor makten i våra händer att utrota djurarter efter vårt tycke och smak, men kan vi låta isbjörnen finnas enbart för sin egen skull? Trots att vi inte tål stora mängder isbjörnslever. Eller är jorden enbart till för människan? Tror ni vi klarar oss då? För övrigt är det ingen klimatbluff att Arktis smälter, det är krass verklighet för såväl isbjörnar som inuiter. Men fakta för idioter är som pärlor för svin.

Anonym sa...

Grizzly och isbjörn har långt tidigare än människan började släppa ut kolidoxid parat sig med varandra.

Skeptikern sa...

Samuel: "Arktis smälter". Vi har bara mätdata för Arktis sedan slutet på 1970-talet, alltså drygt 30 år. Tycker du att det är rimligt att dra en massa slutsatser från en mätperiod på 30 år i förhållande till hur länge Arktis funnits?

Här är den senaste statistiken över Arktis:

http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_timeseries.png

Utbredningen är lite drygt 10,5 miljoner kvadratkilometer, vilket är högre än 2007 men lägre än genomsnittet för 30-årsperioden.

Lars Kamél sa...

Isbjörnar är inte gulliga alls, även om de ser så ut. Isbjörnar är ruskigt farliga. Det är faktiskt en av de få rovdjursarter som betraktar människor som mat. För den sakens skull ska vi inte utrota dem, men det är ju bara en myt att de skulle vara utrotningshotade.